Suomalainen prosessorikeksintö

Tulevaisuuden prosessorien suorituskykyä jopa satakertaistava espoolainen Flow Computing on siirtynyt VTT:n tutkimusprojektista uuden ajan startup-yritykseksi. Suuria lupaava suomalaisyritys on saanut kerättyä nyt neljän miljoonan euron siemenrahoituksen riskisijoittajilta. Lupauksissa on uudenlaista teknologiaa tulevaisuuden tehokkaimpiin suoritinratkaisuihin.

Espoolaisen Flow Computing Oy:n rinnakkaislaskentateknologian avulla luvataan minkä tahansa tietokoneen tai laitteen prosessorin suorituskyvyn voi jopa 100-kertaistaa käytetystä arkkitehtuurista riippumatta. Teknologian kerrotaan olevan täysin yhteensopiva kaikkien nykyisten palvelin-, mobiililaite- ja tietokoneohjelmistojen kanssa.

Kuva: Flow Computing.

Yrityksen teknologia on integroitavissa mihin tahansa prosessoriarkkitehtuuriin, käskykantaan tai prosessigeometriaan. Sen tarjoaman teknologian ansiosta suorituskykyisissä sovelluksissa ei enää tulevaisuudessa tarvittaisi kallista suoritinkäskyjen nopeuttamista grafiikkaprosessorin avulla.

Yrityksen lisensoima arkkitehtuuri on nimeltään Parallel Processing Unit (PPU). PPU on yhteensopiva kaikkien sitä käyttävien olemassa olevien ohjelmistosovellusten kanssa. Kun ohjelmat käännetään PPU:lle, nykyisten ohjelmistojen ja sovellusten rinnakkaista toiminnallisuutta on mahdollista parantaa merkittävästi tarvitsematta muuttaa itse ohjelmistoja.

Mitä enemmän PPU-ytimiä prosessoriin on integroitu, sitä enemmän suorituskykyä on myöhemmin mahdollista parantaa.  Flow Computing aikoo tarjoata optimoituja lisenssejä keskusyksikkömarkkinoille aina mobiililaitteista ja tietokoneista supertietokoneisiin.

Uuden Flow Computingin perustajat, pääsuunnittelija Jussi Roivainen, teknologiajohtaja Martti Forsell ja toimitusjohtaja Timo Valtonen.

Teknologia tehostaa myös laitteen emolevyn ja lisälevyjen toimintaa. Kun prosessorin toiminta tehostuu, kaikki siihen liitetyt yksiköt – kuten matriisi-, vektori- ja numeroprosessoriyksiköt sekä grafiikkaprosessorit – hyötyvät PPU:n suoritustehosta. Lisäksi ne saavat huomattavasti lisätehoa aiempaa suorituskykyisemmästä prosessorista.

Flow Computing on saanut kerättyä kansainvälisille markkinoille tähtäävä yhteensä neljän miljoonan euron rahoituksen sijoittajilta kuten Butterfly Ventures, FOV Ventures, Sarsia, Stephen Industries, Superhero Capital, Business Finland sekä tutkimuskeskus VTT, joka samalla on siirtänyt patentoidun IP-omaisuuden Flow Computingin nimiin.

Flow Computing on ollut mukana VTT LaunchPad -hautomossa, jonka tehtävänä on kaupallistaa VTT:n tutkimusta ja teknologiaa spin-off-yrityksiksi. Uusi Flow Computing on käynyt alustavia keskusteluja jo eri puolilla maailmaa toimivien merkittävien puolijohdetoimittajien kanssa, jotka kaikki ne hakevat ”Graalin maljaa”, joka mullistaisi seuraavan sukupolven prosessorien suorituskyvyn.

Lisää: Flow Computing (LINKKI) ja tekniikan yksityiskohdat (LINKKI).

Kuva: Flow Computing