Kiinteät investoinnit vähenevät – rahat tutkimukseen

Suomalaisyritysten kiinteät investoinnit odottavat Elinkeinoelämän tuoreen selvityksen mukaan uutta liikkeellelähtöä. Pienestä laskusta huolimatta investoinnit tutkimuksen ja tuotekehityksen investoinnit jatkuvat vaikka suurta kasvua niissäkään ei ole tulossa. 

Suomalaisen teollisuuden investointien yhteenlaskettu arvoksi arvioidaan tänä Elinkeinoelämän EK:n selvityksessä noin 9,0 miljardia euroa. Viime vuonna kasvua kertyi 11 prosenttia, joka on selvästi enemmän kuin alkuvuonna arvioitiin, mutta nyt kasvu tyssää kahden prosentin miinukseen.

Silti esimerkiksi elektroniikka- ja sähköteollisuudessa kiinteät investoinnit kasvavat tänä vuonna 580 miljoonasta 641 miljoonaa euroa. Myös vaikeuksissa rypevä rakennusalan teollisuus kertoo panostavansa investointeihin heikosta rakentamisesta huolimatta 25 prosenttia viime vuoden 322 miljoonasta 401 miljoonaan euroon.

Laajemmin tehdas- että energiateollisuuden yhteenlasketut investoinnit pysyvät tänä vuonna viime vuoden tasolla. Vain palveluinvestoinnit supistuvat hieman kuluvana hieman. Selvityksessä palveluinvestointeja mittaava saldoluku on tänä vuonna kuusi miinuspistettä eli  hieman suurempi osuus yrityksistä näkee investointien vähentyvän kuin lisääntyvän.

Investointiaikomukset ovat erityisesti heikkoja liikenteen, hallinto- ja tukipalveluiden sekä esimerkiksi taiteen, viihteen ja virkistyksen toimialoilla. Sen sijaan kaupan alalla investointiaikomukset ovat lisääntymässä . Myös Tutkimus- ja tuotekehitystä pidetään edelleen tärkeänä viime vuoden jatkoksi.

”Viime vuoden tietojen tarkentumisen myötä erityisesti T&K-investoinnit kasvoivat vuonna 2023 aiempaa arvioitua enemmän. Tämä on myönteinen uutinen, sillä kasvun ennakoidaan jatkuvan myös tänä vuonna, vaikkakin hieman hitaampana”, kertoo selvityksen teettäneen EK:n johtaja Sami Pakarinen. Kevään 2024 aikana tehtyyn tiedusteluun vastasi Suomesta 903 yritystä.

Lisää: Elinkeinoelämän investointitiedustelu, kesäkuu 2024 (LINKKI).

Kuvituskuva: Business Finland