Nokia myy merikaapeliverkot Ranskan valtiolle

Nokia on sopinut Ranskan valtion kanssa merenalaisten verkkojen Alcatel Submarine Networksin myyntioptiosta 350 miljoonan euron arvolla. Myynti on vielä ehdollinen relevanttien työntekijöitä edustavien tahojen konsultoinnille. Merikaapelit tulivat Nokialle vuonna 2015 Alcatel-Lucent-kaupan myötä.

Nokia ilmoitti tänään, että se on allekirjoittanut myyntioption merenalaisten verkkojen Alcatel Submarine Networksin (ASN), myynnistä 350 miljoonan euron arvolla Ranskan valtiolle, jota edustaa sen omistusyhtiö Agence des participations de l’Etat (APE).

Kauppa on ehdollinen Nokian ja ASN:n relevanttien työntekijöitä edustavien tahojen konsultoinnille. Sujuvan siirtymän varmistamiseksi Nokia säilyttää ASN:ssä 20 prosentin omistusosuuden ja edustuksen hallituksessa sovitun ajanjakson loppuun, jonka jälkeen Ranskan valtio lunastaa Nokian jäljellä olevan osuuden.

Nokian tiedotteen mukaan ASM-kauppa varmistaa sen, että ranskalais-eurooppalainen, strategisesti tärkeä ja markkinoiden johtava liiketoiminta kehittyy edelleen.  Sopimuksen myötä myös Nokian verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän portfolio tulee olemaan yhtiön mukaan entistä paremmin fokusoitunut ja sen kannattavuus paranee.

Tavoitteena on, että kauppa saadaan toteutettua vuoden 2024 loppuun mennessä tai vuoden 2025 alkupuolella sen jälkeen, kun ASN:n Ranskan yritysneuvoston virallinen kuuleminen ja muut tavanomaiset kauppaa koskevat ehdot ja viranomaishyväksynnät on saatu päätökseen. Käytännön ostajana toimii Ranskan valtion omistusyhtiönä Agence des Participations de l’Etat APE, jolla  on merkittäviä omistuksia useilla teollisuuden aloilla, palvelusektorilla ja yrityksissä.

Jatkossa Nokian Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä koostuu kolmesta liiketoimintayksiköstä, jotka ovat: Fixed Networks, IP Networks ja Optical Networks. Kaupan myötä Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän vuositason liikevaihdon odotetaan laskevan noin miljardilla eurolla, mutta liikevoittoprosentin kasvavan 1–1,5 prosenttiyksikköä. Nokia ilmoittaa ettei ASN-kauppa ei vaikuta yhtiön aiemmin ilmoittamiin taloudellisiin näkymiin.

Kuvituskuva: Alcatel Submarine Networks ASN tuli Nokiaan aikanaan Alcatel-Lucentin yrityskaupan myötä.