Nato hakee innovaatiokisaan startup-yrityksiä

Puolustusliitto Naton Diana-innovaatiokiihdyttämö on valinnut kuluvan vuoden kisan teemoiksi energian, datan ja tietoturvallisuuden, tunnistuksen ja valvonnan sekä terveyden, toimintakyvyn, kriittinen infrastruktuurin ja logistiikan. Tulossa on myös heinäkuun lopulla suomalaisyrityksille VTT:n ja muiden alan toimijoiden sparraustapahtuma Espoon Otaniemessä. Oulussa sijaitsee myös yksi ensimmäisistä ohjelmaa palvelevista testauskeskuksista.

Naton Diana-innovaatiokiihdyttämön (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) on tarkoitettu startup- ja pk-yrityksille, jotka haluavat kehittää sekä puolustus- että siviilimarkkinoille soveltuvaa kaksoiskäyttöteknologiaa sekä siihen liittyviä tuotteita ja palveluja. Uusimman haastekilpailun kautta myös suomalaiset startup- ja pk-yritykset pääsevät mukaan hankkeen Diana- kiihdyttämöohjelmaan.

”DIANA-ohjelma tarjoaa kipeästi kaivatun tuen startup- ja pk-yrityksille, joiden ratkaisuilla on mahdollista palvella puolustussektoria mielekkäällä tavalla.”, toteaa VTT LaunchPad -innovaatiokiihdyttämön johtaja Lotta Partanen. Hänen mukaansa erityisen hienoa on, että ohjelma ohjaa valitut yritykset parhaimpien kansainvälisten verkostojen äärelle.

Hakuprosessin tavoitteena on mahdollistaa mahdollisimman monen suomalaisen yrityksen pääsy ohjelmaan. Kiassa on viisi teknologista teema-aluetta, jotka ovat energia, data ja tietoturvallisuus, tunnistus ja valvonta, terveys ja toimintakyky sekä kriittinen infrastruktuuri ja logistiikka. Avaruus, kestävyys ja ympäristöystävällisyys ovat alateemoja, jotka ovat mukana kaikissa viidessä haasteessa.

Hakuaika on 1.7.–9.8.2024, jonka jälkeen osa hakeneista yrityksistä pyydetään esittelemään ehdotuksensa, jonka jälkeen Diana valitsee niistä kiihdyttämöön valitut yritykset.  Ne saavat puoli vuotta kestävän maksuttoman liiketoiminnan kiihdytysohjelman ja 100 000 euroa käyttöönsä. Osa kiihdytysohjelman käyneistä yrityksistä voi saada mahdollisuuden osallistua myös toiseen kuuden kuukauden yrityskohtaiseen valmennusohjelmaan sekä 300 000 euron lisätuen.

Ensimmäisen vuonna 2023 toteutetun haastekilpailun teemoja olivat: energiakestävyys, turvallinen tiedon jakaminen sekä tunnistus & valvonta. Silloin valittiin 1300 globaalista hakemuksesta kiihdyttämöohjelmaan 44 yritystä 19 maasta. Mukana oli myös yksi on suomalaisyritys: GIM Robotics, joka toimi Tallinnassa sijainneessa Diana-kiihdyttämössä.

Tänä vuonna VTT sparraa tänä vuonna kumppaneidensa kanssa suomalaisia startup- ja pk-yrityksiä menestymään haastekilpailussa. VTT:n lisäksi mukana ovat Business Finland, Tesi,  FiBAN, DDE  (Digital Defence Ecosystem) ja Define.  Ne järjestävät heinäkuun lopussa (31.7) hakemuspohjalta yrityksille erityisen sparraustapahtuman Espoon Otaniemessä.

Lisäksi Dianalla on verkossawebinaareja, joissa osallistujat voivat esittää kysymyksiä haku- ja arviointiprosessista. Diana-ohjelma kiinnostaa edelleen suomalaisyrityksiä, sillä viime toukokuussa järjestettyyn informaatiotilaisuuteen osallistui lähes 250 yritystä.

Lisää: Naton Diana-innovaatiokiihdyttämä-ohjelma (LINKKI), Suomen testauskeskukset (LINKKI),  vuoden 2024 Diana-kiihdyttämökisa (LINKKI), VTT:n sparraustilaisuus 31.7.2024 (LINKKI) sekä aiemmat Uusiteknologia.fi:n uutisjutut Naton Diana-innovaatio-ohjelmasta (LINKKI).

Kuvituskuva: Oulussa sijaitsee yksi ensimmäisiä Diana-kehitystä tukevista testauskeskuksista, 6G Oulun yliopisto