Tuulivoima kasvaa edelleen voimakkaasti

Kovista panostuksista aurinkovoimaan huolimatta tuulivoima on edelleen kasvamassa suurimmaksi uusiutuvan sähkön tuotantomuodoksi Suomessa, kertoo alan toimialayhdistys. Kesäkuun tilaston mukaan tuulivoiman rakentaminen jatkuu edelleen vahvana.

Suomeen on rakennettu alkuvuonna jo 60 voimalaa, joiden teho on yhteensä 377 megawattia. Kun loppuvuonna valmistuvat voimalat lasketaan mukaan niin Suomeen valmistuu tänä vuonna Tuulivoimayhdistyksen tilastojen mukaan uutta tuulivoimakapasiteettia yhteensä noin 1 100 megawattia, jolloin maamme tuulivoimaloiden yhteenlasketun tuotantotehon ennakoidaan kasvavan yli 8000 megawattiin.

Vuonna 2025 tuulivoimaa ennakoidaan valmistuvan tuotantoteholtaan jopa tätä vuotta enemmän, noin 1400 megawattia, jos kaikki tuulivoimalahankkeet toteutuvat. Samaan aikaan tosin rakennetaan voimalla entistä isompia aurinkovoimaloita eri puolille Suomea perinteisen vesivoiman rinnalle.

Samalla Suomen pitää huolehtia uusituvan sähkön tuotannosta, sillä maailmalla tehdään nyt paljon jätti-investointeja uuteen teollisuuteen, kuten vetyyn ja vihreään teräkseen. ’’Pitää varmistaa, että saamme osamme näistä investoinneista, jotka kirittävät myös puhtaan energian investointeja”, korostaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjanmaa näyttäytyvät tilastoissa perinteiseen tapaan tuulivoiman rakentamisen keskuksina alkuvuonna rakennetun tuotantokapasiteetin osalta, sillä näissä maakunnissa sijaitsee yli 50 prosenttia uudesta kapasiteetista. Silti tarkastellessa alkuvuoden 2024 ajalta kuntia, joihin valmistui eniten tuotantokapasiteettia, on kymmenen kärjessä myös kaksi Keski-Suomen kuntaa, Kyyjärvi ja Karstula, sekä Satakunnan Eurajoki ja Pori.

“On todella hyvä, että tuulivoimaa rakennetaan eri puolille Suomea ja yhä useampi kunta hyötyy kiinteistöverotuloista. Hiljattain julkaistu Itä-Suomen tuulivoimaa käsittelevä työryhmäraportti osoittaa, että tuulivoiman sijoittaminen maan itäosiin ei ole helppoa tai halpaa, mutta se on mahdollista.”, painottaa Tuulivoimayhdistyksen Anni Mikkonen.

Kuvituskuva: STY