Lisää panoksia tekoälyyn ja puolustukseen – IoT laskussa

Suomalaisten startup-sijoittajien Fiban-verkoston mukaan rahoitushaut ovat kaksinkertaistuneet keväällä. Jo kolmannes perustui ohjelmistoihin ja tekoälyyn. Myös puolustus- ja turvallisuus vahvassa nousussa, kertoo bisnesenkeleiden suomalaisjärjestö. Sen sijaan IoT ja lohkoketjut ovat laskussa suomalais-startupien rahoitushakemuksissa.

Finnish Business Angels Networkin uusimman selvityksen eniten keväällä hakemuksia saapui ohjelmistoalan startupeilta. Muita trendaavia aloja olivat selvityksen mukaan puolustus ja turvallisuus, data-analytiikka, hyvinvointi, viihde, pelit ja syvätekniikat. Startup-rahoitushakemuksissa yleisin toimiala keväällä 2024 oli ohjelmistoala, noin 32 prosenttia hakemuksista.

Laserlaitteita valmistava suomalainen startup Stygvir esitteli osaamistaan Fibanin järjestämässä tapahtumassa. Kuva: Fiban.

Kevään 2024 FiBANin kautta rahoitusta hakeneiden määrä lähes myös kaksinkertaistui aiempien vuosien keskimääräisestä 250 hakemuksesta yli 450 hakemukseen.  Tekoälystartuppien (AI) hakemusten määrä on myös kasvanut kahdessa vuodessa runsaasta seitsemästä prosentista yli 30 prosenttiin.

Data-alan nousu näkyy ylipäätään, sillä tekoäly -ja koneoppimisteknologioiden lisäksi nähtiin myös huomattavasti esimerkiksi data-analytiikkaan, big dataan ja pilvilaskentaan liittyviä hakemuksia.  Puolustus- ja turvallisuusalan hakemusten kasvua selittää maailmanpoliittinen tilanne sekä FiBANin ensimmäistä kertaa järjestämä Pitch Finland DefSec -tapahtuma.

Viimeaikaisista kuumista alueista selkeistä laskutrendin aloista oli Fibanin mukaan Internet-of-Things (IoT), joiden hakemusmäärä laskivat peräti 70 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Myös lohkoketjuteknologiaan ja terveysteknologisia laitteita valmistavien startuppien hakemukset vähenivät edellisistä vuosista.

Noin 79 prosenttia startupeista ilmaisi Fibanin mukaan myös yrityksen aikeen ratkaista jokin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvän haasteen, mikä on hieman aikaisempia vuosia enemmän.

Edellisen vuoden tapaan suosituimpien kestävän kehityksen tavoitteiden joukoista löytyy innovaatioihin ja infrastruktuuriin, terveyteen ja kestävään kulutukseen sekä tuotantoon liittyvät kokonaisuudet.

Naisten edustus rahoitusta hakeneissa startup-yrityksissä on säilynyt edelleen matalalla tasolla. Rahoitusta hakeneista oli  naistiimejä  vain noin kuusi prosenttia kaikista hakemuksista kun pelkästään miestiimejä oli noin  puolet hakijoista.

Finnish Business Angels Network (Fiban) on startupeihin keskittynyt bisnesenkeliverkostoista, johon kuuluu yli 600 hyväksyttyä sijoittajajäsentä. Se on osa laajempaa Euroopan bisnesenkeleiden verkostoa (European Business Angels Network EBAN). Fibanin startup -pulssiselvitys ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Fiban on kerännyt tietoja systemaattisesti vuodesta 2020 lähtien.

Kuvituskuva: Shutterstock