Kohti pelkkää digimaksamista – Suomi edelläkävijä

Digitaalinen maksu on käteistä parempi ympäristölle viestii digimaksamisen eurooppalainen toimialajärjestö EDPIA, joka on teettänyt alueen uusimman selvityksen. Tutkimus osoittaa, että digitaaliset maksut ovat ympäristöystävällisempiä kuin käteismaksut. Selvityksessä Suomi oli myös omassa luokassaan Saksaan ja Italiaan verrattuna.

Brittiläisen Oxford Economicsin digijärjestölle tekemä The Environmental Impact of Digital Over Cash Payments in Europe tarkastelee Saksan ja Italian lisäksi käteisen ja digitaalisten maksujen ympäristövaikutuksia Suomessa.

Tulevaisuudessa digimaksaminen kehittyy, mutta ei välttämättä näin futuristisesti. Kuva: Nets.

Tutkimuksen mukaan digitaaliset maksut kuormittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin käteismaksut.  Siinä Suomi erottui selvästi edukseen, sillä yhden käteismaksun hiilijalanjälki vastaa Italiassa vain 2,1 digitaalista maksua ja Saksassa 5,9, mutta Suomessa jopa 23,5 digitaalista maksua.

”Suomessa sähköiset maksujärjestelmät ovat hyvin kehittyneitä ja tarvetta käteiselle ei juuri ole. Sen vuoksi pankkiautomaatteja on hyvin vähän ja niille on kuljettava pidempi matka”, toteaa digimaksuja välittävän Netsin Suomen maajohtaja Suvi Ruoppa.

Oxford Economicsin tutkimuksessa hyödynnettiin elinkaarianalyysiä (LCA), jossa mitattiin sekä käteisen että digitaalisten maksujen ympäristövaikutuksia myyntipisteessä vuonna 2022. Täydellinen tutkimus on saatavilla EDPIA:n ja Oxford Economicsin verkkosivustoilla. Tutkimuksen perusteella laaditut suositukset löytyvät myös EDPIA:n sivuilta.

Tutkimuksen tulosten perusteella EDPIA:n jäsenet, kuten Nets-Nexi, Aircash, Teya, Viva Wallet ja Worldline, ovat laatineet suosituksia poliittisille päättäjille ja teollisuudelle maksualan hiilijalanjäljen vähentämiseksi.

Lisää: The Environmental Impact of Digital Over Cash Payments in Europe -raportti, Oxford Economics & EDPIA 2024 (LINKKI,pdf).

Kuvituskuva: NETS