Paikallisia kuituverkkoja uusiin käsiin

Suomessa rakennetaan vauhdilla uusia kuituverkkoja, mutta samalla toimijat pyrkivät paaluttamaan asemiaan ostamalla pienempiä kuituverkkotoimijoita. Uusimpina Elisa on ostanut Pohjois-Karjalasta ja Kuusamosta paikalliset kuituverkot sekä Lounea Kalajoen Kuidun Pohjanmaalta ja Valoo Kuiturinki-toiminnot Hyvinkäältä. PÄIVITUS 11.7.2024: Clobal Connect osti heinäkuussa kuituverkkoja Tampereen ja Oulun alueelta.

Elisa laajentaa oman rakentamisen lisäksi valokuituverkkoaan yrityskaupoilla Pohjois-Karjalassa sekä Kuusamosta muun muassa matkailijoiden suosimalta Rukan alueelta. Myyjänä on Oulun Seudun Sähkö Kuitu Oy. Kauppojen jälkeen Elisan valokuidun piirissä on jo yli 25 000 kotitaloutta ja liikehuoneistoa Pohjois-Karjalan alueella.  KOhde on tuttu, sillä Elisa on tehnyt johtaja Antti Ihanaisen mukaan yhteistyötä Kaisanetin kanssa mobiiliverkon tukiasemien rakentamisessa.

Myös toinen operaattori Lounea laajentaa kuitutoimintaansa oman rakentamisen lisäksi ostamalla pienempiä toimijoita. Uusin on kauppa Kalajoen Kuitu Oy:n koko osakekannan hankinta. Jo kesäkuussa Lounea ehti kertoa ostavansa myös Vakka-Suomen Puhelimen Nakkilan ja Noormarkun kuituverkot. Myös kuituyhtiö Valoo osti Hyvinkäältä heinäkuun alussa ostanut Oneg Oy:n Kuiturinki-liiketoiminot.

Yrityskauppojen lisäksi Valoo ja Valokuitunen ovat aktiivisena uusien verkkojen toteuttamisessa. Esimerkiksi Valokuitunen kertoi  investoivansa lähivuosina satoja miljoonia valokuituverkkoihin, jo viime vuonna se investoi jo sata miljoonaa verkkojen rakentamiseen.  Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Valokuitusen omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia.

Teleoperaattori Elisa rakentaa myös kuituverkkoa eri puolilla Suomea. Kesäkuun 2024 alusta alkaen yrityksen rakentamat valokuituverkot on toteutettu uudella XGS-PON -tekniikalla. Nopeampi X gigabit symmetric passive optical network -ratkaisu toimii tulevaisuudessa myös pohjana jopa 100 Gbit/s:n tiedonsiirtonopeuksille. Myös kuituoperaattori Valoolla on rakennustyöt käynnissä tällä hetkellä yli 30 kaupungin ja kunnan alueella.

Päivitys 10.7.2024: GlobalConnect  kertoo ostavansa kuituinfrastruktuuria Oulun Seudun Sähköltä Jäälin  ja Pälkäneen Valokuidulta Tampereen seudulta. Kaupalla yrityksen verkko kasvaa 570 kilometrillä ja 1800 suomalaistaloudella. Molemmat hankinnat tulevat virallisesti osaksi GlobalConnectia syksyn 2024 aikana ja uudet kuituverkot integroidaan täysin GlobalConnectiin kevääseen 2025 mennessä.

Hankinta vahvistaa yhtiön asemaa erittäin kilpaillulla valokuidun kuluttajamarkkinoilla ja lisää sen läsnäoloa houkuttelevilla Oulun ja Tampereen alueilla. Verkkojen toiminta jatkuu ostajayrityksen mukaan normaalisti ja verkkoa ylläpidetään avoimen verkon periaatteiden mukaisesti.

Kansainvälinen GlobalConnect on toiminut alalla 25 vuotta ja sillä on 200 000 kilometriä kuituverkkoa Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa. GlobalConnect työllistää noin 2 000 ihmistä ja sen liikevaihto vuonna 2022 oli 673,1 miljoonaa euroa.

Lisää: Aiemmat kuituverkkoja käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Telia