
Business Finland myöntää 15 miljoona euroa AMD:n ostamalle tekoäly-yritys Silo AI:n veturihankkeelle. Samalla sitoudutaan rahoittamaan yhtiön yhteistyöverkoston muiden yritysten ja tutkimusorganisaatioiden t&k-projekteja.
Uusimmalla veturirahoituksella AMD Silo AI:lle kautta pyritään Business Finlandin mukaan vahvistamaan Suomen asemaavahvistamiseen globaalilla tekoälymarkkinalla. Rahoitus on tärkeä investointi Suomen aseman lujittamiseksi globaalilla tekoälykentällä.
AMD SIlo AI:n johtama ja koordinoima viisivuotisen Compute to Impact -hankkessa halutaan edistää tekoälyinnovaatioita ja osaamisen kehittämistä sekä parantaa yritysten kilpailukykyä koordinoimalla tutkimusta, infrastruktuurin kehittämistä ja teollisuuden yhteistyötä Suomen ekosysteemissä.

AMD Silo AI:n keskeisenä tavoitteena on rakentaa yhteistyöverkosto korkeatasoisten tutkimusorganisaatioiden ja tekoälyä kehittävien ja hyödyntävien yritysten välille, jotta voidaan edistää huipputason teollista tutkimusta ja parantaa Suomen kilpailukykyä tekoälyn alalla.
AMD Silo AI:n ja teollisuuden kärkiyritysten yhteistyö tekoälyinnovaatioiden kehittämisessä rakentuu Suomen vahvuuksien, kuten yliopistotutkimuksen, LUMI-supertietokoneen ja tekoälyosaamisen pohjalle.
’’Tämän hankkeen avulla yhdistämme tekoälyekosysteemin toimijoita, jotta voimme oppia toisiltamme ja edistää innovaatioiden kaupallistamista. Arvioimme, että seuraavan viiden vuoden aikana hankkeen t&k-kokonaisvaikutus on noin 100 miljoonaa euroa, kertoo Peter Sarlin, AMD Silo AI:n toimitusjohtaja ja yrityksen perustajajäsen.
Hanke keskittyy viiteen keskeiseen osa-alueeseen: infrastruktuurin kehittämiseen, tehokkaaseen tekoälymallien kehitykseen, turvalliseen monikäyttäjäympäristöön, uusiin malliarkkitehtuureihin sekä sovellusten käyttöönottoon. Osallistuvat yritykset ja organisaatiot saavat käyttöönsä laskentaresursseja Euroopan nopeimman tekoälylaskenta-alustan, LUMI-supertietokoneen, kautta.
Hanke vastaa myös keskeiseen haasteeseen: vaikka Euroopassa tehdään maailmanluokan tekoälytutkimusta, sen muuttaminen kaupalliseksi menestykseksi vaatii mittavaa laskentainfrastruktuuria ja syvällistä teknistä osaamista, jota yleensä on vain suurimmilla globaaleilla yrityksillä. AMD:n Silo AI:n laskenta-alustojen ja mallinkehitysosaamisen avulla yritykset voivat tehokkaasti kehittää ja skaalata edistyneitä tekoälyratkaisuja. Sen tekoälylaboratoriossa työskentelee yli 300 tekoälytutkijaa ja yli 125 tohtoria.
Lisää: AMD (LINKKI), AMD Silo AI (LINKKI), Business Finlandin tiedote (LINKKI) ja AMD:n Silo AI-ostouutinen 10.7.2024 (LINKKI).
Kuvituskuva: AMD:n tekoälyn laskentapiiri.