Identiteettivarkauksia tehdään jo murtoja enemmän

Viime vuonna identiteettivarkaan uhriksi joutui uuden selvityksen mukaan noin 30 000 ihmistä. Turvayritys mySafetyn toimitusjohtajan Niclas Fagerlundin mukaan identiteettivarkaudet ovat Suomessa todellinen ongelma, jota ei vielä tiedosteta kovinkaan hyvin.

Kun Suomessa tapahtuneita identiteettivarkauksien määrää verrataan eri rikosmuotoihin, luku ylittää jo monen rikoksen vuosimäärän. Esimerkiksi  perinteisiä petoksia Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna tehtiin yli 23 000.

Taloudelliset vahingot kasvussa, jopa neljäsosalle yli tuhannen euron haitat kertoo mySafetyn selvitys. Sen mukaan, joka toinen identiteettivarkauden uhri on kokenut rikoksesta taloudellista haittaa, ja kolmasosa uhreista yli 500 euron haittaa.

”Monet eivät tiedä, että identiteettivarkaus on rangaistava rikos”, mySafetyn Fagerlund sanoo. Hänen mukaansa vahinkojen euromäärä jatkaa kasvuaan.

”Olemme tutkineet identiteettivarkauden haittoja monta vuotta. Trendi on se, että euromääräinen summa kasvaa Pohjoismaissa, Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsissa”, Fagerlund sanoo.

Suurin osa taloudellisista vahingoista johtuu tapauksista, joissa henkilötietojen avulla tehdään tilauksia tai lainahakemuksia. Sähköisessä rikollisuudessa Suomen syrjäisestä sijainnista ei ole etua.

”Nettirikollisille Suomi on yhtä lähellä kuin muutkin maat. Emme ole enää erityisasemassa’’, mySafetyn Fagerlund sanoo.

Turvayritys  tutkimuksen mukaan identiteettivarkaudesta tehdään yhä useammin ilmoitus poliisille,  mutta rikoksia selvitetään harvoin. Tänä vuonna rikosilmoituksen teki 55 prosenttia varkauden uhreista, kun viime vuonna 48 prosenttia.

Fagerlundin mukaan poliisin resurssit eivät riitä identiteettivarkauksien selvittämiseen.

MySafetyn selvityksenn mukaan 160 000 suomalaista on joutunut joskus identiteettivarkauden uhriksi.

TAUSTA: Tiedot ovat peräisin mySafetyn teettämästä ja Research Insight Finlandin toteuttamasta identiteettivarkaustutkimuksesta. Tutkimus tehtiin helmi–maaliskuussa vuonna 2018, ja siihen vastasi 3 140 suomalaista, jotka ovat iältään 18–75-vuotiaita.

Kuva: mySafety