3D-tulostus helpottaa varaosien saantia

Uusien teknologioiden edut voimistuvat lähitulevaisuudessa. Teollisen internetin lisäksi 3D-tulostus tulee auttamaan esimerkiksi varaosien jakelua. Katso videolta miten tulevaisuudessa toteuteteaan toteutetaan teollisten laitteiden varaosapalvelu.

Kolmiulotteiset tulostimet laittavat tulevaisuudessa teollisuuden toimintamallit, uskoo suomalaisen metalli- ja koneteollisuuden tutkimuskeskittymä Fimecc. Sen Uxus-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia keinoja varaosaliiketoiminnalle, jossa fyysiset varaosat muuttuvat vain pätkäksi koodia, jonka arvo onkin moninkertainen varaosiin nähden!

Suomessakin toimiva Rolls-Royce on tehnyt jo testejä Fimeccin ideoiman 3D-tulostuksen käyttämisestä prototyyppien rakentamisessa. Perustana on ettei tulevaisuudessa yritys lähettäisi asiakkaille lainkaan fyysisiä varaosia.
Rolls-Royce Oy Ab on osa englantilaisen Rolls-Royce plc:n Marine-toimialaa. Raumalla ja Kokkolassa on tuotantolaitokset

”Fimeccin tulosten innoittamana tutkimme täysin uudenlaisia liiketoimintamalleja 3D-tulostukseen pohjautuvaan varaosaliiketoimintaan. sanoo Rolls-Royce Oy Ab:n kehitysprojektivetäjä Iiro Lindborg. ’’Lähettäisimme asiakkaalle esimerkiksi pätkän ohjelmaa, jonka avulla asiakas voi tulostaa tarvitsemansa osan”, visioi Lindborg tulevaisuutta.

Uudessa toimintamallissa asiakas voi paikasta riippumatta tilata varaosan, esimerkiksi keskellä valtamerta. Lisäksi uudessa toimintamallissa varaosaliiketoiminta ei ole enää riippuvainen hitaasta ja kalliista kuljetuksesta.

Liiketoiminnan fokus siirtyy varaosissa fyysisistä tuotteista kohti aineettomia palveluita ja kokemusperäistä liiketoimintaa, jonka keskiössä ovat asiakkaat.

’’Kilpailussa pärjäävät ne, jotka haastavat rohkeasti ja pelottomasti nykyiset toimintamallit’’, toteaa tutkimuskeskittymä Fimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Uxus-ohjelmassa tutkittiin, millaisia tulevaisuuden skenaarioita teknologinen kehitys ja kokemuspohjainen ajattelu avaavat kone-, meri- ja metalliteollisuudelle. Eräs selvimmistä tulevaisuuden suurista mahdollisuuksista on 3D-tulostus.

Katso Uxus-ohjelman youtuve-video 3D-tekniikasta