Kortti ja koodi avuksi – milloin Suomessa?

Miljoona koululaista on liittymässä Britanniassa yleisradioyhtiö BBC:n teemaohjelmaan, jossa houkutellaan uuden teknologian kehittämiseen. Pitäisikö brittiprojektin innostamana aloittaa Suomessa vastaava koulutusohjelma IoT-teemalla?

Brittien yleisradioyhtiö British Broadcasting Company (BBC) jakaa useiden yhteistyöorganisaatioiden kanssa uudenlaista micro:bit -koekorttia kaikille seitsemännen luokan 11-12-vuotiaille oppilaille Isossa-Britanniassa.

Tarkoituksena on haastaa nuoria luovaan digitaalisen suunnitteluun, opettaa koodaamaan ja kehittämään keskeisiä tieteen ja tekniikan taitoja.  Kortin lisäksi BBC lähettää siihen liittyvää mikro:bit -televisio-ohjelmaa. Kyseessä on osa BBC:n ”Make it Digital Initiative – teemaa, jonka BBC käynnisti viime syksynä. Se on BBC:n suurin koulutushanke 30 vuoteen.

bbcmicrobitBBC:n kanssa on mukana 31 kaupallista ja yleishyödyllistä organisaatiota piirivalmistajista komponenttijakelijoihin ja säätiöihin.

Yhteistyölistalla ovat muun muassa ARM, Barclays, element14, Lancaster University, Microsoft, Nordic Semiconductor, NXP Semiconductors, Samsung, Technology Will Save Us ja Wellcome Trust.

BBC ei ole ensimmäistä kertaa toteuttamassa uuteen teknologiaan liittyvää koulutusprojektia. Vanhimmat muistavat varmaan 80-luulla BBC Mirco -tietokoneen ja siihen liittyneen mikrotietokoneen opetusohjelmat.

Myös laajalti suosittu Rasberry-pikkukortti on myös Brittein saarilta. Vaikka ei kortti suoraan kilpailekkaan sen kanssa monet ominaisuudet ovat samankaltaisia. Tässä Trusted Reviewin artikkeli Rasberry- ja BBC micro:bit -korttien eroista (LINKKI).

Uudella BBC:n micro:bit-projektilla on myös suoran jatkumo 30 vuoden takaiseen toiseen BBC:n koulutusprojektiin, jossa briteille opetettiin BBC Micron ja television kautta tietokoneiden käyttöä.

Uusi Micro:bit -kortti perustuu ARM-suorittimeen, joka kehitettiin aikanaan Acorn-nimisessä yrityksessä BBC Micro -tietokonetta varten. Uusi micro:bit on luotu käyttämällä ARM mbed -piirejä sekä ohjelmistotyökaluja ja -kääntäjiä.

Suomi IoT-tekniikan mallimaaksi

Suomessa koululaisten vastaavaa elektroniikan kehitysprojektia on ideoinut ARM:n IoT-toiminnasta vastaava Zach Shelby. Hän myi kolmisen vuotta sitten Oulussa toimivan Sensinode-yrityksen ARM:lle. Sensinode on nykyisin ARM:n Oulun kehitysyksikkö.

Suomea puhuvalla Shelbyllä on edelleen kiinteät yhteydet Suomeen.  Suomessa Yleisradion ja muiden tahojen kannattaisi innostua Zach Shelbyn ideoista.

Robotteja Suomessa on jo kouluissa ohjelmoitu, mutta seuraavaksi voitaisiin panostaa esineiden intenettiin ja IoT-ratkaisujen koodaamiseen. Varsinkin kun peruskouluissa on alkamassa ensi lukukaudella ohjelmointikoulutus, johon esineiden internet voisi tuoda koodaamiseen uudenlaista motivaatiota.

LISÄÄ:

BBC micro:bit, tietopaketti (LINKKI)

Rasberry-kortit, tietopaketti  (LINKKI)

BBC Micro, historiaa (Wikipedia, LINKKI)

Telmac, historiaa (Wikipedia, LINKKI)

Legot vääntyivät liikkuviksi – ohjelmointiopetus tulossa, 9.3.2016, Uusiteknologia.fi (LINKKI)

Peruskoulun opettajille suunnattu Koodi2016-sivusto (LINKKI)