Meriteollisuus hakee yhteistyöllä innovaatioita

Pysyäkseen kilpailukykyisenä meriteollisuuden on kehitettävä tuotteitaan ja pystyttävä luomaan uusia innovaatioita. Siksi toimialajärjestö tiivistää tutkimusyhteistyötään Aalto-yliopiston kanssa. Myös muissa yliopistoissa tehdään laajalti tutkimusta aina arktisesta tekniikasta kuvan etäohjattaviin rahtialuksiin asti.

Suomen meriteollisuus on erikoistunut korkean teknologian tuotteisiin. Tämä on mahdollista harjoittamalla pitkäjänteistä yhteistyötä tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Meriteollisuuden tutkimusta tehdään laajalti Suomessa.

Hyvä esimerkki on Tampereen yliopiston  TAUCHI-tutkimuskeskus, joka on tehnyt VTT:n kanssa visioyhteistyötä Rolls-Roycen miehittämättömien rahtilaivojen etäohjauksesta (LINKKI).

Tulevaisuudessa digitaalisuus tulee muuttamaan myös meriteollisuutta. ’’Teknologisten ratkaisujen avain on tutkimusyhteistyössä, jossa teoria kohtaa käytännön ratkaisut ja edellytykset, kuvaa tutkimusyhteistyön merkitystä Esko Mustamäki, Meriteollisuus ry:n tutkimustoimikunnan puheenjohtaja.

Meriteollisuuden tekemä uusi sopimus Aalto-yliopiston kanssa varmistaa yhteistyön jatkumisen. Se kattaa meriteollisuuden strategisen tutkimusagendan, joka sisältää kaikki meriteknologian tärkeimmät tutkimuskohteet.

Visiopaperi ”Smart Maritime Technology Solutions 2014–2020” on tarkoitus myös päivittää ’vuoteen 2025 asti. Toimialaan kuuluvat risteilyalukset sekä offshore- ja arktinen teknologia. Pääteemoja ovat osaaminen, ympäristö ja energia, digitaalisuus ja sekä uudet liiketoimintamahdollisuudet.

Suomen meriteollisuuden koko liikevaihto on yli kuusi miljardia euroa.

Kuva: Rolls-Royce, visio miehittämättömästä rahtialuksesta.