Seminaari: 5G tulee olla avoin kaikille

Viides sukupolvi tuo mukanaan uusia vaateita tekniikoiden lisäksi verkkojen ja taajuuksien hyödyntämisessä ja liiketoimintamalleissa. Oulussa eilen järjestetty 5G-seminaari tarjosi keinoiksi yhteiskäyttöä sekä lisensoitua ja lisensoimatonta tiedonsiirtoa. Tapahtuman voi  katsoa edelleen nettivideona.

Oulun yliopiston tietoliikennelaboratorio CWC järjesti eilen seminaarin 5G-verkkojen uusista 5G:n disruptiivisistä liiketoimintamahdollisuuksista. Seminaarissa oli mukana telelaitteiden valmistajista Nokia, Ericsson ja Huawei, mutta myös kaikki operaattorit sekä Oulusta Elektrobit, Mediatek ja Haltian.

Pääpuhujana oli liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Tapahtuman avasi CWC:n professori Matti Latva-aho aiheenaan mikro-operaattorit. Viimeisimmät 5G-tekniikan kehitystiedot toivat Seppo Yrjölä Nokialta, Sami Siltala Ericssonilta ja Kari Leppänen Huaweiltä.

Kuitu ja muut nopeat tukiasemayhteydet ovat 5G:ssä tärkeitä elementtejä. Solukoon pieneneminen tuo aivan uusia vaateita. Tukiasemia voidaan sijoittaa kauppakeskusten lisäksi jopa valopylväisiin ja viimeistään 5G-verkoissa kotitukiasema toteutuu. Kuka sen toimittaa ja mikä on kiinteiden kaapeliyhteyksien tarjoajan asema jää nähtäväksi,

Seminaarin perusteella  5G-verkoissa ainakin sisätiloissa pitäisi pystyä tarjoamaan yhteydet kaikkien operaattoreiden verkoihin. Operaattorit eivät silti halunneet seminaarissa täysin avointa kansallista roaming-verkkovierailua vaan puhuttiin enemmän kilpailutilanteen säilyttämisestä sekä paremman kuluttajakokemuksen tärkeydestä.

Operaattoreista mukana olivat Eetu Prieur Elisasta, Timo Hietalahti Teliasta ja Jarmo Matilainen Finnet-liitosta.

Seminaarissa oltiin huolissaan, kuinka 5G-verkoissa yhteyksien luotettavuus hoidetaan, jos samoilla taajuuksilla on lisensoituja, että lisensoimattomia lähetteitä. Puheissa toivottiin uusia yhteistyökeinoja, jolla suurien laitemäärien tuonti ja tarkat vasteajat voitaisiin varmistaa esimerkiksi internetin IoT-ratkaisuissa.

Paikallisista laitevalmistajista puhuivat Mediatekin Ville Salmi, Elektrobitin Klaus Mäntysaari sekä Haltianin Pasi Leipälä. Seminaarin lopuksi järjestettiin paneelikeskustelu, jossa keskusteltiin operaattoreiden tulevaisuuden toimintatavoista ja uusien liiketoimintamallien vaikutuksesta nykybisnekseen.

Koko seminaari on edelleen katsottavissa verkon kautta nettivideona.

LISÄÄ: 5G-seminaari videona/esityskalvoina (LINKKI, nettivideo)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!