Armeija esitteli kameralennokkien toimintaa

Puolustusvoimat esitteli eilen Santahaminassa israelilaisen Aeronauticsin radio-ohjattavia minilentokoneita. Niiden avulla maavoimat parantaa tiedustelu, valvonta- ja maalinpaikannuskykyään.  Koneisiin voidaan kiinnittää etsintätarkoituksiin myös lämpökameroita.

Suomen armeijan lennokkijärjestelmät parantavat maavoimien pataljoonien ja taisteluosastojen tilannetietoisuutta kaikissa valaistusolosuhteissa.

’’Minilennokeilla kyetään nyt valvomaan ja vaikuttamaan niille alueille, joissa aiemmin olisi ollut mahdollista käyttää jalkaväkimiinoja, kertoo Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Petri Hulkko.

Minilennokkijärjestelmät nostavat taisteluosastojen tiedustelukyvyn uudelle tasolle. Lennokit ovat käytössä kaikissa maavoimien joukko-osastoissa.  Lennokkien käyttö integroidaan osaksi maavoimien toimintaa ja varusmiesten joukkotuotannon mukaista koulutusta.

puolustuslaitos_lennokkib
Kuva: Puolustusvoimat

Israelilaisen Orbiter 2-minilennokkijärjestelmään kuuluu lennokkeja, päätelaitteita ja kuvavastaanottimia. Minilennokin siipien kärkiväli on kolme metriä ja sen maksimi lentoonlähtöpaino on alle kymmenen kiloa.

Lennokin lentoonlähtö tapahtuu katapultilla, ja se laskeutuu laskuvarjolla. Tyypillinen käyttöetäisyys on muutamasta kilometristä 10 – 15 kilometriin.

Lennokin toiminta-aika on noin kolme tuntia, ja sitä voidaan käyttää kaikkina vuorokauden aikoina.

Varusmiehille järjestelmää kouluttaa seitsemän joukko-osastoa eri puolilla Suomea. Lennokkia lennätetään erikseen varatussa ilmatilassa pääasiassa Puolustusvoimien harjoitusalueilla. Minilennokeita voidaan käyttää myös muiden viranomaisten tukemiseen esimerkiksi etsinnöissä.

Puolustusvoimat kilpailutti minilennokkihankinnan. Hankinnan kokonaiskauppasumma on noin 23,6 miljoonaa euroa. Lennokit toimitti israelilaisen Aeronautics Ltd. Lennokit ovat olleet käytössä jo 2015 kesästä alkaen, mutta nyt niitä esiteltiin ensi kertaa julkisesti. Lennokkien määrää ei kerrottu.

LISÄÄ: Puolustusvoimien minilennokkijärjestelmä – tilannekuvaa taivaalta (LINKKI, youtube-video)

Kuvat: Puolustusvoimat

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!