Tutkimus: Tuotekehityksen läheisyys tärkeää

Aalto-yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan yritysten kannattaa valmistaa teknologisesti vaativimmat tuotteet lähellä tuotekehitystä. Toisaalta mitä standardisoidumpaa valmistus on, sitä etäämmälle tuotanto on siirrettävissä. Tutkimuskohteina olivat Ponsse ja Helkama.

Keskitetyssä toimintamallissa suurin osa tuotteen jalostusarvosta jää Suomeen. Valmistuspaikan valintaan vaikuttavat silti muutkin seikat kuin hinta – usein on kyse yrityksen toimintojen välisistä keskinäisistä riippuvuuksista.

”Jos markkinoiden tai tuotekehityksen läheisyys ovat yritykselle tärkeitä näkökulmia, sijoitetaan valmistus todennäköisesti yrityksen kotimaahan tai hyvin lähelle sitä”, arvioi tutkijatohtori Timo Seppälä Aalto-yliopistolta ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlasta.

Tutkimuksessa analysoitiin tuotannon sijoittamispäätöksiä standardisoitujen toimintatapojen, toimintojen keskinäisten riippuvuuksien ja niiden läheisyyksien näkökulmista.

Hyvä esimerkki on tutkimuskohteena käytetty suomalainen metsäkonevalmistaja Ponsse. Yrityksen teknologiat ja digitaalisuus ovat niin kehittyneitä, että valmistus kannattaa toteuttaa tuotteiden testaamisen kanssa saman katon alla Vieremällä.

Hajautettua mallia tutkittiin Helkaman tuotantovalinnoilla.

”Monet yritykset päätyvät usein sijoittamaan valmistuksen Kiinaan, koska siellä kaikki on ollut niin edullista. Toisaalta taas presidentti Trump on linjannut kaiken valmistuksen palauttamista Yhdysvaltoihin”. sanoo Timo Seppälä.

Uuden tutkimuksen valossa asiat eivät aina ole Seppälän mukaan niin yksinkertaisia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on vastannut datan keruusta ja tutkijat sen analysoimisesta uutta käyttötarkoitusta varten.

Hankkeen tutkijoina ovat Timo Seppälän lisäksi Petri Rouvinen ja Jyrki Ali-Yrkkö Etlasta sekä Mikko Ketokivi espanjalaisesta IE Universitysta ja Virpi Turkulainen University College Dublinista, Irlannista.

LISÄÄ: Artikkeli Journal of Operations Management -lehdessä (LINKKI)

Kuva: Ponssen hack2016-kehitystapahtuma.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!