IoT-anturit tulossa kaupan ruoka-annoksiin

Suomalainen ruuan logistiikka- ja laaturatkaisu Foller voitti Elisan IoT-kilpailun parhaimpana ideana. Alkuvaiheessa järjestelmä rakentuu RFID-tunnisteisiin, mutta myöhemmin ruuan tuoreuden mittaamiseen antureilla.

Huhtikuussa lanseerattu Elisa IoT Innovation Challenge -kilpailu ratkesi marraskuun Slush 2015 -tapahtumassa. 50 000 euron pääpalkinnon voitti espoolainen Foller, jonka kehittämä palvelu pyrkii vähentämään ruuan hävikkiä kaupoissa.

Follerin kehittämä ratkaisu vähentää ruuan hävikkiä seuraamalla tuoreusastetta ruuan koko tuotanto-, kuljetus- ja myyntiketjun aikana. Espoolaisen tuote- ja palvelukehitystoimisto LINK Design & Developmentin vetämässä tiimissä ovat mukana ohjelmistoyritykset Trelab ja Streamr.

Ruuan hävikki on valtava ongelma niin Suomessa kuin maailmalla. Folleria edustava Tomi Kankaisen mukaan pelkästään kotimaassamme vuosittainen ruokahävikin arvo on noin 500 miljoonaa euroa. Globaalisti ruokaa menee hukkaan vuosittain 1300 miljardia kiloa.

Follerissa ruoan tuoreutta seurataan tuotepakkauksiin kiinnitettävien RFID-tunnisteiden avulla.  Myöhemmin antureiden kehittyessä Foller aikoo tarjota mahdollisuuden myös suoraan ruoasta tehtäville tuoreusmittauksille. Ensimmäisessä vaiheessa tuotteiden viimeistä myyntipäivää tarkkaillaan laskennallisesti valmistajan ilmoittaman parasta ennen -päiväyksen perusteella.

”Foller helpottaa selkeästi kauppiaan työtä, sillä sen avulla voidaan optimoida hyllysaatavuutta sekä tarkentaa tilaus- ja toimitusprosesseja. Ruokahävikin pienentyessä Foller tuo kauppiaille myös lisää rahaa kassaan ”, Tomi lupaa.

Elisa IoT Innovation Challenge -kilpailu lanseerattiin huhtikuussa, ja varsinainen tuotekehitysvaihe alkoi elokuun puolivälissä. Kilpailun tuotekehitystahti oli poikkeuksellisen nopea, sillä kilpailun kärkikolmikko valittiin vain kuuden viikon intensiivisen tuotekehityksen jälkeen.

’’Teknologia on aina ollut mahdollistaja, mutta kehityksen hitaus ja hinta ovat olleet monen innovaation tiellä’’, arvioi Elisa IoT-hankkeesta vastaava johtaja Markku Hollström. Myös Foller lähti liikkeelle nollasta, mutta vajaassa kolmessa kuukaudessa he loivat toimivan palvelun, jolla on jo pilottiasiakkaita.

FollerlogistiikkaEngEnsimmäinen pilotti käynnistettiin lokakuun lopussa kahvilaketju Sis. Delissä, jonka keskuskeittiössä valmistuu päivittäin erilaisia valmiita lounasannoksia ja salaatteja. Valmistuksessa tuotteisiin lisätään Follerin RFID-tunnisteet, joihin sidotaan tietoa tuotteista.

Tarkkailussa on ensisijaisesti hyllysaatavuuden optimointi ja hävikin vähentäminen. ’’Seuraavaksi skaalaamme ja kehitämme palvelua edelleen”, sanoo Follerin Kankainen.

Elisan IoT-alusta syntyi hänen mukaansa halusta päästää ideat mahdollisuudesta käytännöksi. ’’Kilpailun myötä voin ylpeästi todeta, että olemme onnistuneet’’, iloitsee Elisan Hollström. Foller on hänen mukaansa todiste digitaalisen maailman nopeudesta.

Elisan IoT Innovation Challenge -kilpailussa yritykset ovat toteuttivat Elisan IoT-alustalla uusia nettiin verkottuneita laitteita ja IoT-sovelluksia.

Follerin lisäksi mukana oli Process Genius, joka toi teollisuuden tiedon samalle alustalle ja Intelles Informatica joka kehitti IoT-ratkaisun ikäihmisten tueksi. Lisää kisaan osallistuneiden yritysten IoT-ideoista on Elisan nettisivulla.