Nyt IoT-tekniikkaa heinäpaaleihin

Uusin IoT-teknologia voi pian pelastaa maatilan heinäpaalien tulituhoilta. VTT on kehittänyt järjestelmän, joka varoittaa palovaarasta hyvissä ajoin. Projektia ollaan parhaillaan kaupallistamassa.

Heinäpaalien syttyminen itsestään aiheuttaa mittavia taloudellisia menetyksiä eri puolilla maailmaa.. Suomessa kehitetty ja myös Ranskassa testattu Haytech-järjestelmä todisti tehonsa syyskuussa, kun ranskalainen maatila välttyi tulituholta.

Haytech-järjestelmä perustuu antureihin, jotka mittaavat paalien lämpötilaa ja hälyttävät lämpötilan noustessa liian korkeaksi. Langattomat anturit asennetaan suoraan paaleihin ja ne välittävät tiedot paalien lämpötilasta ja kosteudesta tietojärjestelmään, joka hälyttää vaaratilanteesta.

”Testitilallamme oli aito läheltä piti -tilanne syyskuussa. Maanviljelijä sai järjestelmästä ilmoituksen, jonka mukaan varastossa oli paaleja, joiden lämpötila oli noussut yli 70 celsiusasteeseen. Viljelijä sai ylikuumentuneet paalit siirrettyä ulos, joten heinävarasto ei ehtinyt syttyä tuleen. Jos tuli olisi päässyt irti, vahingot olisivat nousseet jopa 200 000 euroon”, kertoo järjestelmää kehittänyt erikoistutkija Nadine Pesonen VTT:ltä.

Vastaavaa palonestojärjestelmää ei aiemmin ole ollut käytettävissä. Järjestelmä on myös varsin edullinen: VTT:n laskelmien mukaan yhden anturin vuosikustannus on noin kolme euroa, jos anturien käyttöikä on viisi vuotta. Heinäntuotantoon keskittynyt tila tarvitsee seurantaa varten käyttöönsä tuhatkunta anturia. Paloihin liittyy myös kuolemanriski ja siksi myös vakuutusyhtiöt ovat kiinnostuneita tehokkaasta tavasta estää heinäpaloja.

Vaikka Suomessa valtaosa heinästä tehdään muoviin käärityksi säilöheinäksi, maailmalla kuivaheinän kysyntä ja tuotanto on suurta. Vuosittainen tuotanto on noin miljardi paalia. Siten myös heinävarastojen tulipaloriski on iso ongelma. Kun yksi paali syttyy, palaa usein koko varasto. Palovahingot ovat mittavia: USA:ssa, Kanadassa, Australiassa ja Euroopassa vahingot kohoavat satoihin miljooniin euroihin vuodessa.

VTT etsii parhaillaan rahoittajia järjestelmän kaupallistamiseksi. Kehittämistä on tukenut VTT ja Tekes. Lisää järjestelmästä projektin nettisivulla. #IoT