ABB kirittää tutkimusta miljoonalla eurolla

ABB lahjoittaa miljoona euroa suomalaiseen uuden teknologian tutkimustyön ja innovoinnin edistämiseen. Tuki osoitetaan Aalto-yliopistolle, Lappeenrannan ja Tampereen teknillisille yliopistoille sekä Vaasan yliopistolle.

Tuesta osa liittyy yliopistojen varainkeruuseen, jolla vahvistetaan yliopistojen omaa pääomaa. Vaasan yliopiston lahjoitus sisältää myös tukea älyverkko-professuurin perustamiselle sekä rakenteilla olevan energialaboratorion laitteistojen hankintaan.

”Haluamme olla tukemassa ja vahvistamassa suomalaisten yliopistojen tutkimusta, tieteen tekemistä ja opetusta. Tavoitteena on tukea innovaatioiden syntymistä ja uuden teknologian kehittämistä sekä samalla turvata osaavan työvoiman saanti Suomessa, sanoo Suomen ABB:n toimitusjohtaja Tauno Heinola.

Nokian muutosten jälkeen ABB on entistä vahvemmin yksi suurimpia tuotekehittäjiä Suomessa. Viime vuonna yhtiö panosti tutkimukseen ja tuotekehitykseen 204 miljoonaa euroa, toiseksi eniten Suomessa. Tuotekehityspanostus on lähes kymmenen prosenttia Suomen ABB:n koko liikevaihdosta.

”Suomen ABB:llä on globaalissa ABB-yhtymässä vahva asema nimenomaan uuden kehittäjänä. Vastaamme Suomessa useiden eri tuoteryhmien tutkimuksesta ja tuotekehityksestä globaalisti. Tämän aseman ylläpitäminen edellyttää osaavaa henkilöstöä ja tiivistä yhteistyötä akateemisen maailman kanssa”, Heinola sanoo.

ABB työllistää Suomessa 5200 henkilöä, joista lähes viidesosa työskentelee tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Tehdaspaikkakunnat ovat Helsinki, Vaasa, Porvoo ja Hamina.