RAPORTTI: Nelikoptereista radiohäiriöitä

Radio-ohjattavista koptereista ja pienlentokoneista on joistakin malleista löydetty Viestintäviraston mukaan selkeitä puutteita, jotka aiheuttavat häiriöriskin muille radiolaitteiden käyttäjille. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla myynnissä myös ylitehoisia laitteita, joiden maahantuonti, jälleenmyynti ja käyttö ovat Suomessa kiellettyjä.

Radio-ohjattavien pienlentokoneiden ja koptereiden ongelmat tulivat esille yhteiseurooppalainen radiolaitteiden valvontakampanjassa, johon Viestintävirasto osallistui. Testeissä oli kaikkiaan noin 80 radio-ohjattavaa lentolaitetta, joista vain puolet täytti niille asetetut tekniset vaatimukset.

Testeissä havaitut puutteet johtuivat testin mukaan pääasiassa liian suuresta lähetystehosta tai harhalähetteistä. Lähettäessään liian suurella teholla tai väärällä taajuudella laite voi häiritä muita radiolaitteita tai niiden käyttöä. Myös laitteiden dokumenteissa ja merkinnöissä oli puutteita.

Tutkitut laitteet käyttivät pääasiassa suosittua 2,4 GHz:n taajuusaluetta. Ne on suunniteltu toimimaan luvasta vapaaseen käyttöön osoitetuilla taajuusalueilla, joilla on paljon muitakin käyttäjiä. Laitteiden vaatimustenmukaisuus on Viestintäviraston mukaan tärkeää, jotta ne eivät aiheuta haitallisia häiriöitä muille taajuuksien käyttäjille. Eurooopassa on myyty myös Yhdysvaltain markkinoille tarkoitettuja malleja.

Radio-ohjattavia koptereita ja muita pienlentokoneita käytetään sekä leluina että ammattimaisessa käytössä muun muassa ilmasta tapahtuvaan videokuvaukseen. Kyseisille laitteille on tyypillistä, että laitteiston kauko-ohjaimia ja lentäviä osia myydään myös erikseen ja käyttäjä voi joidenkin mallien osalta tilata laitteiston haluamallaan kokoonpanolla.

Suomessa Viestintäviraston testauskampanjaan valitsemat neljä mallia olivat kaikki radio-ohjattavia koptereita ja multikoptereita. Kahdessa oli videokuvan lähetysmahdollisuus. Laitteissa havaittiin teknisiä puutteita, ja niiden myynnin ja maahantuonnin Viestintävirasto kielsi.

Viestintäviraston lista (linkki)  malleista. Koko testiraportti: 7th MSC under R&TTE on remotely piloted aircraft systems (463 kt, pdf)

CE-merkintä kertoo vaatimustenmukaisuudesta

Radiolaitteen valmistajan on laadittava laitteelle vaatimustenmukaisuusvakuutus (Declaration of Conformity). Maahantuojan ja myyjän on varmistettava, että ostaja ja käyttäjä saavat laitteen mukana valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutuksen.

Lisäksi maahantuojan ja myyjän on varmistettava, että laitteet ovat CE-merkittyjä. Kuluttajan kannattaa Viestintäviraston mukaan radiolaitetta hankkiessa tarkistaa CE-merkintä ja laitteen vaatimustenmukaisuusvakuutus.

Lisää tietoa Suomessa käytettävistä nelikoptereista (linkki).