Vakuutusala miettii jo robottiautojen riskejä

Tulevaisuudessa älylaitteet, robottiautot ja erilaiset IoT-ratkaisut tulevat vaikuttamaan myös vakuutusalaan. Miten ne aikovat vastata täysin uudenlaisiin riskeihin, kun vahinkojen arviointi ja vastuukysymykset vaikeutuvat?

Teknologian kehitys tulee muuttamaan myös vakuutusyhtiöiden toimintaa. Automaatio ja robotit muuttavat riskien luonnetta viimeistään silloin, kun vakuutuksen kohde voikin olla esimerkiksi ohjelmoitu tai älykäs kone.

Vakuutusyhtiöiltä vaaditaankin tulevaisuudessa entistä herkempää otetta vastaamaan nykyajan ja myös tulevaisuuden tarpeita ja tilanteita.

’’On eri asia vakuuttaa koti kuin robotti’’, sanoo Ifin vastuuriskien hallinnan asiantuntija ja Finanssialan Keskusliiton vastuuvakuutustoimikunnan puheenjohtaja Matti Sjögren.

Kuva: Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM
Kuva: Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM

Tulevaisuudessa robottiautot tulevat muuttamaan myös ajoneuvovakuutuksia, koska robotit aiheuttavat vähemmän vahinkoja kuin ihmiset.

’’Muutaman kymmenen vuoden päästä liikennevahinkoja voi sattua jopa 90 prosenttia vähemmän kuin nykypäivänä. Tällä tulee olemaan suuri merkitys ajoneuvovakuuttamisen näkökulmasta, Sjögren toteaa.

Uutena riskinä esiin on noussut Suomessakin yleistyineiden pienhelikoptereiden vakuuttamistarve. Trafin sääntöjen mukaan kuka tahansa voi lennättää minihelikopteria, mutta silti niiden kanssa kannattaa Sjögrenin mukaan selvittää vakuutusten kattavuus.

LISÄÄ AIHEESTA

Suomi hakee kumppaneita älyteihin, Uusiteknologia.fi, 2.2.2016 (LINKKI)

Suomi vapautti nelikopterit lentämään, Uusiteknologia.fi 1.12.2015 (LINKKI)

Aloituskuva: Volvon näkemys tulevaisuuden autoilusta. Tässä video (LINKKI).

Kuva: Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM (LINKKI, pdf)