Elektroniikka voisi korvata huumekoiran

Turkulainen Gasera on kehittänyt tullien huumekoiria imitoivan analysaattorin. Laite tunnistaa monia erityyppisiä laittomasti maahantuotavia aineita sisäilmasta. Vaikka teknologia on herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta niin oikeita huumekoiria se ei ainakaan vielä kokonaan korvaa.

Kaasunmittausanalytiikkaan erikoistunut turkulainen Gasera on kolmevuotisen EU-hankkeen aikana ollut mukana kehittämässä huumekoiria imitoivaa teknologiaa. Tammikuussa päättyneen DOGGIES-projektin tavoitteena oli kannettava laite huumeiden, räjähteiden ja ihmisten havaitsemiseen.

Laajasssa EU-hankkeessa oli mukana Gaseran lisäksi eurooppalaisia korkeakouluja, tutkimuslaitoksia, yrityksiä ja lopputestaajia. Gasera suunnitteli laitteeseen sensorimoduulin, joka perustuu yrityksen patentoimaan kaasunmittausteknologiaan.

’’Projektissa kehittämämme laite on poikkeuksellinen, sillä se pystyy ensimmäisenä maailmassa samalla laitteella tunnistamaan huumeet, räjähteet, ihmiset ja jopa setelit aineiden ilmaan erittämiin yhdisteisiin reagoimalla’’, kertoo Gaseran toimitusjohtaja Ismo Kauppinen.

Kuva: Gaseran kehittämä testeri.
Kuva: Gaseran kehittämä testeri.

Teknologia soveltuu useiden eri huumeiden, kuten amfetamiinin, kokaiinin, heroiinin ja marijuanan tunnistamiseen. Se soveltui yllättäen myös seteleiden tunnistamiseen. Laite erotti dollarin ja euron setelit sekä havaitsi eroja jopa eriarvoisten setelien välillä.

Huumekoiran korvaajaa ei laitteesta kuitenkaan tule, sillä huumekoirilla on Gaseran Kauppisen mukaan edelleen ylivoimaiset ominaisuudet tiettyjen yhdisteiden haistamiseen. Laite  soveltuu kuitenkin laajan mittakaavan tunnistamistyöhön, esimerkiksi lentokentille tai raja-asemille, joissa testattavia kohteita on paljon, Kauppinen selventää.

Video (LINKKI) DOGGIES-projektissa kehitetystä laitteesta.

Gasera Oy:n synti vuonna 2004 Turun yliopiston spinoffina ja tekee edelleen yhteistyötä yliopistojen kanssa. Vuonna 2015 EU:n Horisontti 2020 -ohjelma myönsi Gaseralle 2,3 miljoonan euron tutkimusrahoituksen kannettavan laitteen kehittämiseksi konttien sisäilman myrkyllisten aineiden, huumeiden, räjähteiden ja ihmisten salakuljetusten havaitsemiseen.

Kuva 1: Tulli sai kolmisen vuotta sitten huumeita ja seteleitä tunnistavan Maissi-nimisen koiran Kuvassa Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen, kouluttaja sekä Tullin pääjohtaja Leo Nissinen tervehtivät rahakoira Massia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Kuva 2: Gaseran esittelyvideo.