IoT-tekniikka tulee puhtaaseen teknologiaan

Puhtaan teknologian ratkaisuiden ja digitalisaation liitto voi tarjota globaalin kasvunäkymän suomalaisille yrityksille. Menestyksen reseptiä haettiin eilen Salon Astrum-keskuksen seminaarissa, joka toi yhteen digiosaajat ja cleantech-alan yritykset.

Puhtaaseen teknologiaan keskittyvillä tuotteilla ja palveluilla on tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi. Hyvä esimerkki digitekniikan tuomista mahdollisuuksista on suomalaisen Enevon IoT-järjestelmä, joka seuraa jäte- ja kierrätysastioiden täyttöastetta  (kuvassa).

Eilisen seminaarin keynote-alustuksen pitänyt Mehackit-yrityksen perustaja Pia Henrietta Kekäläinen kehotti yrityksiä hakemaan ongelmien ratkaisemisesta olemassaolonsa tarkoitusta. ’’Tarkoitus ei löydy siitä, mitä yritys tekee, vaan miksi se sitä tekee’’.

Teknologiaa tarvitaan, mutta se on Kekäläisen mukaan työkalu ongelmien ratkaisemisessa. ’’Jos kyse olisi vain teknologiasta, ongelmat olisi ratkaistu jo eilen. Lopulta ongelmia kuitenkin ratkaisevat motivoituneet ihmiset”, Kekäläinen sanoi.

Uusin teknologia kuitenkin auttaa. Tekniikoiden laskeva hinta tekee esineiden internetistä arkea. Seminaarissa kuultiinkin monia konkreettisia yritystarinoita siitä, millaisia mahdollisuuksia digitalisaatio ja erityisesti esineiden internet (IoT) avaa toiminnan tehostamiseen ja skaalaamiseen.

Tapahtumassa Connected Finlandin perustajiin kuuluva Marko Vanninen esitteli uuteen Sigfox-tekniologiaan perustuvaa  puhtaasti koneiden väliseen viestintään keskittyvää mobiiliverkkoa, jonka pitäisi kattaa koko Suomi vuoden loppuun mennessä.

Tulossa oleva Sigfox-verkko on suunniteltu erityisesti anturitiedon välittämiseen ja asiakastoteutusten elinkaarikustannukset ovat Vannisen mukaan vain murto-osa perinteisiin mobiiliverkkoihin verrattuna. Lisää Sigfox-tekniikasta löytyy myös Helsinki Venturesin sivujen kautta (LINKKI).

”Kun mittareiden ja älykkäiden koneiden elinkaarikustannukset tulevat alas, niitä kannattaa käyttää myös vähempiarvoisen datan välittämiseen”, Vanninen kuvasi etuja.

IoT:n sovelluskohteita tuleekin koko ajan lisää. Jopa 15 vuotta ilman akkujen vaihtoa toimivat anturit voivat esimerkiksi seurata vedenkulutusta ja vesivuotoja, energiankulutusta, maaperän tai betonin kosteutta tai kulkuneuvojen ja tavaroiden liikkumista.

Päivitetty 10.10

Salossa järjestetty Digitaalisuudella Cleantech Kasvuun -tilaisuus (LINKKI) on osa CleanWeb-kasvualustaa, joka kuuluu Tekesin Puhtaasti biotalouteen -ohjelmakokonaisuuteen. Tilaisuuden järjestivät Yrityssalo, Salon kaupunki, Tekes, TE-palvelut, Microsoft ja Smartsalo.Tapahtuma oli myös osa Salon elinkeinoelämän ja koko kaupungin uudistumisprosessia, jonka seuraavat verkostoitumistapahtumat järjestetään huhti- ja kesäkuussa.