Oulu haluaa 5G-veturiksi

Oulu haluaa langattoman 5G-tekniikan pioneeriksi. Oulun kaupunki ja Nokia hakevat muiden yrityskumppaneidensa kanssa 5G-teknologiaa hyödyntäviä sovellusideoita. Kaikille avoimessa 5GFWD-kisassa jaossa on 40 000 euron palkinnot.

Oulu tunnetaan Nokian ja yliopiston ansiosta jo nyt kenties tärkeimpänä radioteknologian kehittäjänä maailmassa. Viime vuosina alue on kokenut kovia Nokian ja alihankkijoiden yt-aaltoineen. Silti alueella on edelleen runsaasti alan osaamista ja toimintaa.

Oulussa toimii Nokian Euroopan ainoa tukiasematehdas, yliopistolla on CWC-laboratorio, Ericssonilla ja VTT:llä tutkimustoimintaa ja suunnittelussa Bittium ja monta pienempää toimijaa.

’’Oulun yliopistolla ja VTT:llä on jo nyt 5G-testilaboratorio. Seuraava 5G-ympäristö rakennetaan Oulun yliopistollisen sairaalan OYS TestLabiin”, kertoo BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

5GFWDwwwOulu haluaa herätellä 5GFRW-kisalla koti- ja ulkomaisia yrityksiä huomioimaan strategiassaan 5G:n rooli merkittävänä kilpailuetuna.

Kilpailussa etsitään ideoita kolmen kategoriaan, jotka ovat paremman elämän Easy Living & Working!, digitalisoituva kivijalkakaupan Shopping Frenzy! Ja sairaalareissun Health Goes 5G!

Niistä Easy Living & Working! -haasteessa ideoidaan millainen tulevaisuuden langaton työpäivä voisi olla tai kuinka palvelevaa kaupungissa asiointi voisi olla esimerkiksi liikennetietojen, tapahtumien tai kavereiden paikannuksen osalta.

Digitalisointi haastaa tiukasti perinteistä kivijalkakauppaa. Oulun uudessa kauppakeskus Valkeassa on haasteeseen tartuttu . ”Etsimme kilpailussa ideoita juuri digitaaliseen palvelukokemukseen”, kertoo Shopping Frenzy! -haasteen laatinut Osuuskauppa Arinan markkinointijohtaja Pasi Ruuskanen.

Health Goes 5G! -kategoriassa etsitään ideoita terveysalueeseen. Esimerkiksi voisiko hoitohenkilöstö tietää matkalla olevasta potilaasta enemmän jo etukäteen? Tai millainen olisi 5G-yhteyksin varustettu ambulanssi?

Kilpailun kategoriat Easy Living! & Working! ja Shopping Frenzy! ovat avoimia kaikille osallistujille. Health Goes 5G! on suunnattu yrityksille, ja parhaat ideat pääsevät mukaan myös kahteen OuluHealthin pilottihankkeeseen.

Kategorioiden voittajat palkitaan kukin 4 000 eurolla, ja niistä valittu Grand Prix -voittaja saa 10 000 euron palkinnon.

Kilpailuun voi ilmoittautua osoitteessa www.5gfwd.org (LINKKI). Itse kilpailu käynnistyy 26.2.2016 ja finaali järjestetään Oulussa 10. kesäkuuta 2016.

Kilpailun järjestävät Nokia, Oulun kaupunki, Technopolis, Oulun yliopistollinen sairaala, OuluHealth, 6Aika, Osuuskauppa Arina, Ericsson, VTT, Kempeleen kunta, Tyrnävän kunta, CorGroup, Sanmina, 9Solutions, Finavia ja Bittium.

Lisää vauhtia 5G:stä

  • 5G-teknologia tulee vauhdittamaan langattoman tiedonsiirron jopa 200-kertaiseksi nykyisiin 4G-verkkoihin verrattuna.
  • Muutos on merkittävämpi kuin yksikään aikaisempi mobiiliverkkojen sukupolvenvaihdos.
  • 5G-tekniikalla voitasiin toteuttaa esimerkiksi kirurgin työskentely kotoaan, robottien etäohjaus vaarallisissa työolosuhteissa ja uudenlaisia virtuaalisia pelikokemuksia.
  • 5G-verkot otetaan suunnitelmien mukaan kaupalliseen käyttöön vuoteen 2020 mennessä.