Suomalaissatelliitti avaruuteen Teslan omistajan raketilla

Suomen ensimmäinen satelliitti lähtee avaruuteen loppukeväällä 2016. Opiskelijoiden rakentama Aalto-1-satelliitti on valmis aloittamaan matkansa kohti Falcon 9 -raketin laukaisupaikkaa Yhdysvaltojen länsirannikkoa. Satelliitin vie avaruuteen SpaceX-yhtiön  loppukeväällä 2016. Yhtiön omistaa Teslan perustaja Elon Musk.

Suomen ensimmäistä nanosatelliittia on rakennettu ja testattu lähes viiden vuoden ajan Aalto-yliopistossa Otaniemessä. Satelliitti on monimutkainen ja herkkä laite, joka on koottu puhdastilassa.

Testejä on takana kymmeniä, ja viimeiset tarkistukset tehdään vielä Hollannissa, jossa satelliitti integroidaan laukaisualustaan.

Aalto1opiskelijat
Kuvassa Aalto-1-satelliitin insinöörimalli ja professori ja projektin vetäjä Jaan Praksin yhdessä opiskelijoiden kanssa.

’’Satelliitteja on rakennettu kaksi kappaletta. Lentomalli matkaa avaruuteen ja insinöörimalli jää Otaniemeen. Näin olemme voineet testata eteen tulevia yllättäviä tilanteita ensin maan päällä insinöörimallilla’’, kertoo Aalto-yliopiston professori ja projektin vetäjä Jaan Praks kertoo.

’’Ennen Otaniemestä lähtöä Aalto-1-satelliitista poistetaan kosteus, ja se pakataan turvallisesti kuljetusta varten. Näin varmistamme, ettei satelliitin mukana lähde mitään ylimääräisiä aineita, jotka voisivat aiheuttaa ongelmia satelliitille tai raketille’’, kertoo Praks.

Aalto-1 on rakennettu CubeSat-nanosatelliittirakenteen pohjalta. Satelliitissa on kolme tutkimuslaitetta: VTT:n rakentama spektrikamera, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen säteilyilmaisin ja Ilmatieteen laitoksen kehittämä plasmajarru, joka perustuu sähköisen aurinkopurjeen ideaan ja tähtää avaruusromun vähentämiseen.

’’Työ ei pääty laukaisuun, sillä satelliittia seurataan Otaniemestä arviolta kahden vuoden ajan’’, Praks kertoo.

Aalto1www
Taiteilijan näkemys Aalto-1-satelliitista avaruudessa.

Aalto-1:n rakentamisessa on saatu apua useilta asiantuntijatahoilta, tutkimuskeskuksilta ja yrityksiltä.

Satelliitin kantamien tutkimuslaitteiden kehitystyön lisäksi yhteistyötä on tehty muun muassa yritysten, kuten esimerkiksi Space Systems Finlandin kanssa, joka on antanut laboratorioitaan työryhmän käyttöön. Lisäksi osa projektilaisista on ollut harjoittelussa Berlin Space Technologies -yrityksessä.

Muita satelliitin kehitystyössä olleita ovat RSI Solutions, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Aboa Space Research Asro, Tarton observatorio, Clyde Space, Hyperion Technologies ja Turun ammattikorkeakoulu.

SpaceXLoppukeväällä SpaceX-yhtiön Falcon 9-raketin (kuvassa) mukana nousee suomalaisen Aalto-1:n lisäksi muitakin vastaavia nanosatelliitteja 600 kilometrin korkeudessa olevalle kiertoradalle. Satelliitin laukaisua tukevat SpaceSystems Finland ja Nokia sekä Turun yliopisto ja RUAG.

LISÄÄ: Aalto-1 vuodet 2010-2016 (LINKKI, video), Aalto-1-satelliitin verkkosivu (LINKKI) ja SpaceX-sivusto (LINKKI)

Kuvat: Aalto-1

Päivitetty 11.32 linkkien osalta.