Robot Stadissa: Legot vääntyvät liikkuviksi

Koululaisten rakentamat robotit ovat esillä maaliskuussa Helsingissä tapahtumakeskus Telakalla järjestettävässä Robot Stadissa -tapahtumassa. Mukana on 21 eri koulun legorobotit, joita oppilaat ovat rakentaneet ja ohjelmoineet talven aikana opettajiensa johdolla.

Maaliskuun Robot Stadissa -tapahtuma 18. maaliskuuta huipentaa oppilaiden ja opettajien lähes vuoden mittaisen koulutus- ja oppimisjakson.  Oppilaat ovat opiskelleet Legon Mindstorms -robotteja rakentamalla ohjelmointia, algoritmista ajattelua ja teknologiataitoja.

Tapahtumakeskus Telakalla tulee olemaan paikalla 500 peruskoululaista opettajineen. Kyseessä on koulujen oma tapahtuma, johon on ilmoittauduttu etukäteen. Paikalla olevista kouluista robottikoulutukseen on osallistunut vähintään kaksi opettajaa sekä muutamia oppilaita, yhteensä lähes 60 opettajaa ja 75 oppilasta.

’’Robot Stadissa -tapahtumassa juhlimme oppilaiden onnistumisia robottien kanssa ja jaamme kokemuksia robotiikasta’’, kertoo projektisuunnittelija Anna Matikainen Helsingin opetusvirastosta. Kisailusarjoissa robotit ovat esillä lavalla ja sokkeloissa.

Sokkelo-kisassa mitataan robotin ohjelmointitaitoja. Oppilaat saavat ennakkoon valmistautua robotilla läpäistävään sokkelorataan. Lavalla-kisassa oppilaat esittävät ennakkoon valmistamansa enintään kolmen minuutin mittaisen esityksen, jossa ihminen ja robotti toimivat vuorovaikutuksessa.

Peruskoulussa aloitetaan ensi lukukaudella ohjelmoinnin opetus. Kuva: Helsingin opetusvirasto.

Robottiprojekti on toteutettu osana Koulutuksellisen tasa-arvon edistäminen -hanketta, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Tänä vuonna Lego-robotteja otetaan mukaan opetukseen 40 uudessa koulussa. Niille järjestetään ensi syksynä seuraava Robot Stadissa -tapahtuma.

Robottiprojektien taustalla on myös tuleva muutos, jossa peruskoulussa aloitetaan ensi lukukaudella ohjelmoinnin opetus.

’’Uuden, elokuussa voimaan astuvan opetussuunnitelman tavoitteita esimerkiksi ohjelmoinnissa ja teknologiakasvatuksessa voidaan saavuttaa robottien kanssa työskentelemällä. Tällaiset robottiprojektit tuovat myös oppimiseen lisää toiminnallisuutta’’, sanoo Matikainen opetusvirastosta.

Peruskoulussa ohjelmoinnista ei tulee omaa oppiainettaan, vaan aikaa sen opetukselle otetaan matematiikan tuntijaosta. Ohjelmointia alkavat opettaa tavalliset opettajat kaikilla luokilla ykkösestä yhdeksännelle.

Robot Stadissa -tapahtumaan osallistuvat Aurinkolahden, Kallahden, Puistolan ja Pukinmäen peruskoulut, Herttoniemenrannan, Konalan, Kontulan, Laakavuoren, Länsi-Pasilan, Maatullin, Maunulan, Meri-Rastilan, Mustakiven, Pihkapuiston, Pihlajamäen, Pihlajiston, Puotilan, Ruoholahden, Vesalan ja Vuosaaren ala-asteen koulut sekä Vesalan yläasteen koulu.

LISÄÄ: Peruskoulun opettajille suunnattu Koodi2016-sivusto (LINKKI)

Kuvat: Helsingin opetusvirasto.

Päivitetty 17.42