Mittarivalmistaja hakee uusia osaajia

Pohjoismaat, ja Suomi erityisesti, ovat edelläkävijöitä älykkäiden energiajärjestelmien kehityksessä. Kärjessä pysyminen edellyttää myös lisää teknologian kehittäjiä, uskoo sähkömittareita ja etäluentaratkaisuja Jyväskylässä suunnitteleva Landis+Gyr.

Sveitsiläisyrityksen Jyväskylän energianhallintaan erikoistunut yksikkö aikoo rekrytoida tänä vuonna kymmeniä uusia high-tech –osaajia. Alkuvuodesta Jyväskylässä on jo aloittanut parikymmentä henkilöä. Kaikkiaan Jyväskylässä on yli 200 työntekijää.

Jyväskylän yksikkö tarvitsee Landis+Gyrin Suomen toimitusjohtaja Ari Tolosen mukaan kymmeniä osaajia kehittämään uuden sukupolven älykkäitä sähkömittareita sekä etäluentajärjestelmiä ja tulevaisuuden sähköverkon ratkaisuja.

’’Panostus tuotekehitykseen Suomessa on selkeä merkki, että maailmanlaajuisesti toimivassa yhtiössämme uskotaan suomalaiseen insinööriosaamiseen. Missään muualla yhtiössämme kasvu ei ole yhtä voimakasta’’, Tolonen sanoo.

Panostusten takana on kasvava tarve etäluettavista sähkömittareista, jotka voidaan liittää osaksi älyverkkoja. Suomessa jo lähes kaikki sähkömittarit ovat etäluettavia, mikä mahdollistaa ajantasaisen laskutuksen ja pörssisähkön käytön. Ja uudet toisen sukupolven mittarit otetaan käyttöön vuosikymmenen vaihteessa.

’’Euroopassa on lähivuosina tulossa vaihtoon 200 miljoonaa sähkömittaria. Se on valtava urakka myös logistisesti, sillä myös jokainen vanha mittari tulee jälkikäsitellä’’, selvittää Tolonen lähivuosien työsarkaa.

TAUSTAA: Energiamittareita kehittävällä Jyväskylän toimipisteellä on pitkä historia etäluettavien sähkömittareiden ja niiden tuotekehityksessä. Toiminta alkoi jo 1980-luvulla Enermet Oy:ssä, joka toi markkinoille maailman ensimmäiset etäluettavat mittarit. Yrityskauppojen kautta yritys on nykyisin osa sveitsiläistä Landis+Gyriä ja myös japanilaista Toshiba-konsernia.