CeBIT2016:Tietoturvaohjelmisto toi voiton

Aalto-yliopistossa ja Darmstadtin teknisessä yliopistossa kehitetty tietoturva-ohjelmisto OmniShare voitti eurooppalaisessa mobiilisovelluskilpailussa. Palkinto jaettiin eilen Hannoverissa alkaneilla tietotekniikan CeBIT 2016 -messuilla.

OmniShare vei voiton Euroopan laajuisessa ”Privacy via IT Security: Innovating Mobile Apps” -kilpailussa, jossa kehitetään käyttäjän yksityisyyttä turvaavia ja edistäviä mobiilisovelluksia sekä niiden perustana olevaa teknologiaa.

’’On hienoa, että opiskelijan lopputyöstä lähtenyt pieni hankkeemme voitti paljon suuremmat kilpailijansa. Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen ja tarkka selitys järjestelmän teknisestä toteutuksesta vakuuttivat tuomariston’’, iloitsee Aalto-yliopiston professori N. Asokan.

Omnishare yhdistää samaan ratkaisuun vahvan asiakaspuolen tiedoston salauksen turvalliseen ja automaattiseen salausavainten jakeluun. Ohjelma perustuu avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja toimii pian sekä Windowsissa että Androidissa.

’’OmniShare ratkaisee salausongelman valitsemalla automaattisesti parhaan menetelmän purkuavaimen siirtämiseksi käyttäjän laitteiden välillä ilman tiedostojen jakamiseen käytettyä verkkoa, niin sanotulla out-of-band (OOB) -kanavalla, selvittää tutkijatohtori Andrew Paverd N. Asokanin johtamasta tietoturvan tutkimusryhmästä.

OmniShare sai alkunsa Long Nguyenin diplomityöstä, jonka professori N. Asokanin ohjasi, ja se jatkuu Aallon ja Technische Universität Darmstadtin yhteisenä tutkimushankkeena. Suomen Akatemia ja Intel Collaborative Research Institute for Secure Computing (ICRI-SC) rahoittavat hanketta. Suomen Akatemian rahoitus tulee CloSe-projektin kautta.

LISÄÄ: Omnishare (LINKKI) ja tietoturvan tutkimusryhmä (LINKKI)

Kuva: Long Nguyen (vas.), Andrew Paverd ja N. Asokan. Kuva: Jonathan Stoklas.