Video: Kännykänkäyttäjille erikoislasit

Kolme neljäsosaa ihmisistä kärsii silmälasiyritys Essilorin selvityksen mukaan kännyköiden ja muiden digitaalilaitteiden takia väsyneistä silmistä. Kahdelle kolmasosasta digitaalisten laitteiden käyttäjiä aiheutuu hartiakipuja. Yritys on kehittänyt digitaaliajan käyttäjille omat erikoislinssinsä.

Ruutujen päivittäinen katselu vaatii silmälasilinssien valmistaja Essilorin mukaan veronsa. Tietokoneiden, kännyköiden ja tablettien runsas käyttö on johtanut siihen, että myös lukuisat nuoret kärsivät silmäongelmista, kertoo  yrityksen tekemä kysely.

Vastanneista kolme neljäsosaa kärsii ärtyneistä tai väsyneistä silmistä. Nuorista vastaajista 20 prosenttia ilmoitti viettävänsä päivittäin enemmän kuin neljä tuntia älypuhelimensa äärellä. Kyselyssä selvitettiin digitaalisten näyttöjen vaikutusta ihmisten terveyteen. Kyselyyn vastasi 4 000 ihmistä ympäri maailmaa.

Silmälasilinssien valmistaja on nähnyt selvityksen perusteella uudenlaisen bisnesmahdollisuuden. Yritys on kehittänyt linssin digitalisoituneeseen elämään lievittämään silmien rasitusta ja ylläpitämään silmien terveyttä.

Linssi muistuttaa tavallista yksiteholinssiä, mutta sen alareunassa on lähikatseluun tarkoitettu alue. Eyezen-nimellä kulkevat linssit vähentävät näyttöjen katselun silmille aiheuttamaa rasitusta ja suojaavat silmiä näyttöjen häikäiseviltä heijastuksilta ja haitalliselta sini-violetilta valolta.

Perinteiset silmälasit on tyypillisesti suunniteltu sillä periaatteella, että luemme 40 senttimetrin etäisyydeltä. Tämä 1920-luvulta peräisin oleva käytäntö pitää edelleen paikkansa, kun kyse on kirjasta tai sanomalehdestä.  Sen sijaan tabletteja ja älypuhelimia käytetään usein 23–43 senttimetrin etäisyydeltä, sanoo Essilorin edustaja.

Sen lisäksi, että käytämme paljon pieniä näyttöjä, katsomme useita näyttöjä yhtä aikaa. Ruuduista heijastuva sininen valo on puhuttanut paljon viime vuosina, koska sen on todettu aiheuttavan unettomuutta, silmien kuivumista ja keskittymisvaikeuksia.

VIDEO: (LINKKI)