Video: Nyt voit lukea nopeammin näytöltä?

Aalto-yliopistossa kehitetty uudenlainen näytön vieritystekniikka, joka nopeuttaa tekstin silmäilyä 60 prosenttia vähentämättä tiedon omaksumista. Perinteisellä vieritys- eli skrollaustekniikalla sen hallitseminen on vaikeaa, joten tutkijat kehittivät kokonaan tavan vierittää dokumentteja tietokonenäytöllä.

Luemme päivittäin kymmeniä dokumentteja, sähköpostiketjuja, verkkosivuja ja sosiaalisen median virtoja. Tutulla skrollaustekniikalla kohteet vilisevät ruudulla, mikä on visuaaliselle hahmotuskyvyllemme ongelma.

’’Liikkeen synnyttämä epätarkkuus vaikeuttaa katseen kohdentamista, eikä käyttäjä myöskään pysty keskittymään kohteeseen kyllin kauan, ennen kuin se jo poistuu ruudulta, kertoo Aalto-yliopiston tutkijatohtori Byungjoo Lee.

Hän on yhdessä Aalto-yliopiston Olli Savisaaren ja Antti Oulasvirran kehittänyt uuden vieritystekniikan, joka helpottaa tietomassan käsittelyä. Perusasiana on nostaa tärkeät elementit esille.

’’Kehittämämme uusi tekniikka etsii kultakin sivulta, oli se sitten pdf-dokumentti, video tai vaikka verkkouutinen, visuaalisesti tärkeät elementit ja esittää ne tekstin päälle tulevalla läpinäkyvällä kalvolla. Elementit voivat olla esimerkiksi kuvia, taulukoita tai otsikoita’’, Lee kuvailee.

Professori Antti Oulasvirran vetämän ryhmän luoma Spotlights-tekniikka on saanut nimensä ihmisen visuaalista tarkkaavaisuutta kuvaavasta tarkkaavaisuuden valokeila -metaforasta. Tutkimusten perusteella tiedetään, että yksityiskohtaan keskittyminen vaatii puoli sekuntia, eli pidempään kuin lause tai kuva viipyy näytöllä kun tekstiä halutaan selata vauhdilla.

’’Empiirinen arviomme osoitti hyötyjen olevan merkittävät. Ihmiset voivat tekniikallamme skrollata jopa 20 sivua sekunnissa ja omaksua silti tietoa. Tekniikkamme myös paransi silmäiltyjen asioiden muistamista’’, professori Oulasvirta selittää.

Hänen mukaansa uusi keino on ensimmäinen, joka pyrkii maksimoimaan ruudulla näkyvän informaation määrän ihmisen visuaaliselle tarkkaavaisuudelle sopivalla tavalla.

Oulavirran tutkimusryhmän luoma Spotlightstekniikka on vielä prototyyppi, mutta he hakevat jo tapoja hyödyntää sitä käytännössä esimerkiksi pdf-dokumenttien lukuohjelmissa tai selaimissa. Ensimmäiset tulokset esitellään toukokuussa alan tärkeimmässä CHI-konferenssissa San Josessa, Yhdysvalloissa.

Euroopan tiedeneuvosto (ERC) myönsi professori Oulasvirralle noin 1,5 miljoonan euron ERC Starting Grant -rahoituksen viideksi vuodeksi.

LISÄÄ: (LINKKI, video)

 

 

 

 

 

***