Suomi siirtyy teräväpiirtoon odotettua nopeammin

Suomalaiset televisiotoimivat haluavat Yleisradion mukaan aikaistaa siirtymistä peruslaatuisista antenni-tv-lähetyksistä teräväpiirto- eli HD-lähetyksiin. Samalla peruslaatuiset eli SD-lähetykset päättyisivät jo vuonna 2020.

Aikataulun nopeuttaminen tarkoittaisi, että Suomessa siirryttäisiin kokonaan HD-lähetyksiin vuoden 2020 maaliskuussa.  Aiemmissa suunnitelmissa kaavailtu siirtymävuosi oli 2026.

Ylen hallintoneuvosto vahvisti eilen kokouksessaan, että Yle siirtyy antenniverkoissa HD-lähetyksiin vuonna 2020 alan yhteisen tahtotilan mukaisesti. Jo nyt yrityksen kaapelilähetykset ovat olleet HD-tasoisia.

Teräväpiirtoon siirryttäessä Suomen antennitaloudet tarvitsevat uuden HD-vastaanottimen. Näitä ovat T2-virittimellä varustettu televisio tai T2-digisovitin. Jo nyt suuressa osassa suomalaisia kotitalouksia katsotaan televisiolähetyksiä teräväpiirtona.

Yle on tarjonnut kanaviaan välitettäväksi HD-muodossa vuodesta 2011 ja tekee tv-ohjelmatuotantonsa jo nyt lähes täysin HD-tasoisena. Myös kaikilla kaupallisilla toimijoilla on jo omat HD-kanavansa. Myös verkossa olevat elokuvakanavat ovat HD-tasoisia.

“Uskon, että siirtymä terävämmän kuvan maailmaan on sujuva, koska suurelle osalle suomalaisista HD on jo tuttu. Nopeasti yleistyvät isot televisioruudut vaativat terävän kuvan ja kun siihen tottuu, ei paluuta vanhaan enää ole”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Television peruskanavien DVB-T-jakelutekniikka korvataan taajuuksia tehokkaammin käyttävällä DVB-T2-jakelutekniikalla. Se mahdollistaa HD-kanavien jakelun maanpäällisessä verkossa. Samalla MPEG-2-pakkaustekniikka korvataan tehokkaammalla MPEG-4-pakkaustekniikalla.

Kuva: LG