Opaskirja sähköauton ostamiseen

Sähköautojen uskotaan yleistyvät kiihtyvällä tahdilla tulevaisuudessa. Kesällä 2015 täyssähköisiä autoja oli Suomen rekisterissä 700, mutta autojen määrän uskotaan nousevan hintojen laskiessa. Nyt tarjolle on tuotu myös ensimmäinen opas sähköauton hankintaan.

Ostaisinko sähköauton? on Into Kustannuksen julkaisema uusi opas sähköauton ostamiseen. Kirjassa Metropolia-ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho vastaa sähköauton hankintaa harkitsevan kysymyksiin auton lataamisesta ajamisen kuluihin.

Kirjassa ei keskitytä inverttereihin ja akun balansointijärjestelmiin. Sähköauton moottori on käytännössä ”ikuinen”, ja huolto on halpaa: käytännössä vain kurkataan alustan kunto ja katsotaan vikamuisti läpi. Ei jakoremmin vaihtoa, ei öljynvaihtoa, ei jarrupalojen nopeaa kulumista.

Pikalatausasemien ansiosta sähköauto soveltuu jo pidemmille matkoille, mutta kehitettävää on edelleen niin latausverkostossa kuin akuissakin, joka on edelleen sähköautojen kallein elementti.

LISÄÄ: Ostaisinko sähköauton?, Vesa Linja-aho, Into-tieto, 157 s., ISBN: 978-952-264-546-3 (LINKKI).