Suomen suurin aurinkovoimala käynnistyi

Suomen suurin aurinkovoimala otettiin käyttöön torstaina Helsingin Kivikossa. Helenin aurinkovoimalassa on lähes 3000 aurinkopaneelia. Helenin aurinkovoimalat – Kivikko ja vuosi sitten käynnistynyt Suvilahti – yltävät teholtaan yli megawattiin.

Uuden aurinkovoimalan lähes 3000 aurinkopaneelia asennettiin talven ja kevään kuluessa Kivikon hiihtohallin katolle, ja ne kaikki tuottavat yhtiön tiedotteen mukaan nyt sähköä.

Uuden aurinkovoimalan teho on noin 850 kWp. Voimalan vuosituotanto yltää noin 700 megawattituntiin, mikä vastaa noin 350 kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Yhden paneelin teho on 285 wattia, ja se tuottaa parhaimmillaan 25 energiansäästölampun verran sähköä. Kivikon aurinkopaneelit myydään nimikkopaneeleina.

’’Jos Kivikon aurinkopaneelit myydään loppuun, rakennamme kolmannen voimalan samalla periaatteella’’, sanoo projektinjohtaja Atte Kallio. Vireillä on hänen mukaansa myös täysin uusia tuote- ja palvelumalleja.

’’Voimme muun muassa rakentaa, rahoittaa ja ylläpitää teollisuuskiinteistöjen aurinkovoimaloita. Tällöin asiakas voi keskittyä ydinliiketoimintaansa saaden kuitenkin hyödyt oman kiinteistönsä aurinkoa’’, kertoo Kallio.

Olennainen osa aurinkovoimalaa on megawatttation -aurinkoasema, jossa paneelien tuottama tasavirta muutetaan vaihtovirraksi ja edelleen 20 000 voltin jännitteeseen jakeluverkkoa varten.

Helenin kaksi aurinkovoimalaa tuottaa noin 13 prosenttia koko Suomen verkkoon kytketystä aurinkosähkötuotannosta.