VIDEO: Soneran datakeskus lapioitiin liikkeelle

Suomen suurimman avoimen datakeskuksen peruskivi muurattiin tänään Pitäjänmäellä. Soneran uusi datakeskus valmistuu vuoden 2017 aikana. Rakennukseen tulee yli 30 000 neliötä ja sinne mahtuu 200 000 palvelinta. Datakeskus tuottaa noin 200 MWh lämpöenergiaa vuosittain, jolla lämmittäisi jopa  9000 omakotitaloa.

Datakeskuksen työmaa on tehty töitä syksystä asti. Kalliota on louhittu 75 000 kuutiota, joka on noin 4000 rekkakuormallista kalliota ja maata. Nyt oli kyse virallisesta osuudesta, jossa olivat liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja Soneran toimitusjohtaja Valdur Laid.

”Uusien datakeskusten perustaminen on olennaisen tärkeää digitaalisen liiketoiminnan edistämiselle Suomessa. Datakeskus tukee tavoitettamme tehdä Suomesta suotuisa toimintaympäristö digitaalisille palveluille sekä digitaalisuuteen, robotisaatioon ja automatisaatioon perustuvalle liiketoiminnalle”, arvioi ministeri Anne Berner.

Myös Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen uskoi, että datakeskusten ympärille syntyy ekosysteemi erilaisista ICT-yrityksistä ja muista pienemmistä tukiorganisaatioista, jotka tuottavat lisähyvinvointia koko pääkaupunkiseudulle.

Tarvetta uusille palvelinkeskuksille riittää tulevaisuudessa, kun teollinen internet ja esineiden internet tuovat verkkoon runsaasti uutta liikennettä. Soneran toimitusjohtaja toimitusjohtaja Valdur Laidin mukaan datakeskuspalveluille on kova kysyntä. Yritys haluaa avittaa asiakkaitaan uusilla keskuksilla digitalisoimaan liiketoimintaansa

Pitäjänmäen datakeskus on Soneran mukaan  valmistuessaan Suomen modernein ja energiatehokkain datakeskus. Siellä käytetään yrityksen mukaan vain uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä ja hukkalämpö kerätään talteen.

LISÄÄ:  Video datakeskuksen rakentamisen alkuvaiheista ja siitä, miltä se valmiina näyttää (LINKKI) ja tallenne peruskiven muurauksesta (LINKKI, video)