Moni miettii aurinkoenergian käyttöönottoa

Aurinkoenergian nopea kehitys on tehnyt siitä kilpailukykyisen teknologian lisäsähkön antajana myös Suomessa. Omakotiasujista 14 prosenttia käyttää jo aurinkoenergiaa ja 67 prosenttia on kiinnostunut sen käytöstä. Tarjolla on sekä aurinkokeräimet että paneelit.

Tällä hetkellä kiinnostus on korkealla tasolla erityisesti vapaa-ajan asuntojen yhteydessä. Usein aurinkoenergia tai tuulivoima ovat erillisten generaattoreiden lisäksi ainoita keinoja sähköistää kesämökkejä saaristossa tai taajamien ulkopuolella.

Tämä selviää Biolanin Ekoasuminen Oy:n toukokuussa toteuttamasta kuluttajakyselystä, johon vastasi 791 suomalaista. Pientaloasusta ja mökkiläisistä 35 prosenttia harkitsee investointia aurinkosähköön ja 28 prosenttia suoraan aurinkolämpöön seuraavan vuoden aikana.

Perinteisesti suomalaisia omakotiasujia ovat kiinnostaneet lämpöä tuottavat aurinkokeräimet (kuvassa). Vastaajista 74 prosenttia kokee niiden soveltuvan käyttöveden lämmitykseen ja 65 prosenttia asunnon lämmitykseen.

Niiden rinnalle on nyt nousemassa aurinkosähköjärjestelmät. Vastaajista 69 prosenttia on sitä mieltä, että aurinkoenergia soveltuu vakituisen asunnon taloussähkön tuottamiseen.

Biolanin kyselyn mukaan kuluttajat pitävät aurinkoenergiajärjestelmiä hyvänä lisäenergialähteenä muun energiajärjestelmän oheen.

’’Auringon paistetunteja on Suomessa yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa, joten potentiaalia meillä on’’, sanoo Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala. Yritys on lannoiteyritys Biolanin tytäryhtiö. Yritys myy sekä aurinkokeräimiä että aurinkopaneeleita.

Suomalaiset ovat Biolanin selvityksen mukaan ympäristötietoisia ja valintakriteereissä painavat myös ympäristöasiat. Vastaajista 82 prosenttia kertoo haluavansa itse päättää millä tavalla hänen kuluttamansa energia on tuotettu.

Kuva: Biolan/Thor

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016