Suomi saa uuden verkon esineiden internetille

Suomeen rakennetaan uusi puhtaasti esineiden internetin tarpeisiin suunniteltu Sigfox-anturiverkko. Myös kaiken maailman ohjauspainike bttn:n luvataan toimivan Sigfox-verkossa.

Suomen Sigfox-verkon rakentaminen aloitetaan kesäkuussa 2016 suurimmista kaupungeista ja maanlaajuinen verkkopeitto saavutetaan talvella 2017.

Verkko mahdollistaa kevyen anturi- ja mittausdatan välittämisen huomattavasti matkapuhelinverkkoja edullisemmin sekä yksinkertaisimmin päätelaittein.  Antureiden virrankulutus on erittäin alhainen, mikä tarkoittaa tyypillisesti 5-15 vuoden paristonkestoa.

Ominaisuudet mahdollistavat täysin uusien käyttökohteiden lisäksi aiempaa edullisemman toteutustavan jo moniin olemassa oleviin käyttökohteisiin. Hyvä esimerkki on kuvan The Button Corporationin ohjainpainike asioiden ja esineiden ohjaamiseen.

Suomessa rakennettavaa anturiverkkoa operoi Connected Finland. Yritys tarjoaa asiakkaille myös teknistä tukea ja mahdollisuuden liittyä maailmalla oleviin muihin Sigfox-verkkoihin. Yritys myy myös verkon päätelaitteita.

Connected Finlandin perustajaosakkailla, Markku Patrosella, Marko Vannisella ja Tom Lindbladilla on taustaa operaattoritoiminnasta. Yhtiö on kokonaisuudessaan suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden rahoittama.

Sigfoxin tausta on Ranskassa, mutta viime vuosina se on laajentumassa Euroopan lisäksi muun muassa Yhdysvaltoihin ja Australiaan. Alla on kartta maista joissa verkko jo toimii (vihreä) ja mihin verkkoa ollaan rakentamassa.

Sigfoxkattavuuswww
Ranskalaistaustainen Sigfox on toiminnassa Ranskan lisäksi muun muassa Iso-Britanniassa, Hollannissa, Espanjassa, Portugalissa ja Irlannissa. Rakenteilla verkkoja on Suomen lisäksi Tanskassa sekä muun muassa Australiassa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

LISÄÄ: Connected Finland Oy (LINKKI) ja Sigfox (LINKKI1 ja LINKKI2) ja muut anturiverkkoratkaisut (Uusiteknologia-lehti, sivut 28-29, (LINKKI) ja vertailutaulukko eri tekniikoista (LINKKI, Nokia/Arrow IoT Summit).

Suomessa LoRa-tekniikalla anturiverkkoja operoivat Espotel (LINKKI) ja Digita (LINKKI).

KUVA: Suomalainen IoT-ohjauspainike bttn toimii matkapuhelinverkon lisäksi WLAN- ja Sigfox-verkoissa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!