Robottiautot tulevat suomalaisteille – Trafi antoi luvat

Suomen teillä nähdään pian automaattiohjauksessa kulkevia robottiautoja. Trafi on myöntänyt ensimmäiset koeluvat  Metropolia AMK:lle ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:lle. Robottiautojen testaaminen alkaa pääkaupunkiseudulla heinä-elokuun vaihteessa ja Tampereella syyskuussa.

Ammattikorkeakoulu Metropolia testaa automaattisia piensähköbusseja Helsingissä, Espoossa ja Tampereella osana Sohjoa-hanketta. Vastaavia busseja kokeiltiin jo viime vuoden Vantaan asuntomessuilla, mutta nyt niiden käyttöä laajennetaan muun liikenteen joukkoon.

Metropolian hankkeen tavoitteena on luoda suomalaisille yrityksille avoin innovaatioalusta uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiselle sekä lisätä kaupunkien ja niiden asukkaiden ymmärrystä liikkumisen murroksesta.

Ohjelmistoyhtiö Tieto saa koeluvan elokuussa. Tieto ja VTT testaavat henkilöautoilla automaattiajamista.  Projekti on osa Tampereen alueelle sijoittuvaa UrbanAutoTest-hanketta, jossa kehitetään tulevaisuuden autojen toiminnallisuuksia ja tilannetietoisuutta.

UrbanAutoTest-hankkeessa luodaan testaamista helpottavia työkaluja ja menetelmiä, erityisesti kotimaisten pk-yritysten tarpeita ajatellen. Testattavia toiminnallisuuksia ovat esimerkiksi ajoneuvojen keskinäinen langaton tiedonvaihto sekä ympäristön havainnointi.

Kokeilureittien liikennejärjestelyt suunnitellaan tapauskohtaisesti tiestä vastaavien viranomaisten ja kokeilun toteuttavan organisaation kesken. Kustakin kokeiluista on myös laadittu Trafille erillinen turvallisuussuunnitelma.

Easymile EZ-10 tekniikka

  • Valmistaja: Ligier, Ranska
  • Paikkoja: 6 istuinta ja 6 seisomapaikkaa
  • Nopeus: 20 – 40 km/h
  • Akut: Litium-Ion (LiFEP04), kesto 14 tuntia
  • Mitat: 3,9 x 1,9 x 2,7 metriä
  • Paino: 1700 kg, matkustajilla 2800 kg

LISÄÄ: Automaatiokokeilut (LINKKI) ja Sohjoa -hanke (LINKKI), Trafin selvitys tieliikenteen automatisoinnista 2016-2010 (LINKKI,pdf) ja Taloussanomien artikkeli (LINKKI).

Kuva: Suomessa kokeiltavaa sähkökäyttöistä WEpodia (LINKKI) testaan myös Hollannissa. Kuva: Easymile (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639