Video: Aurinkolentokoneen matka päättyi pimeyteen

Pelkällä auringon voimalla liikkuvan lentokoneen Solar Impulsen maailmanympärilento päättyi määränpäähän Arabiemiirikuntien pääkaupunkiin Abu Dhabiin. Katso videot uudenlaisesta lentokoneesta, joka saa fossiilisten polttoaineiden sijasta energiansa aurinkopaneeleista ja akuista.

Sveitsiläistaustainen aurinkolentokone Solar Impulse on tehnyt historiaa toteuttamalla kaikkien aikojen ensimmäisen maailmanympärilennon pelkällä auringon voimalla.

Kone saapui matkansa päämäärään Abu Dhabiin 04.05 paikallista aikaa. Matkan viimeinen etappi Kairosta kesti 48 tuntia 37 minuuttia. Matka käynnistyi viime vuonna Abu Dhabista.

Sähkötekniikan kehittäjä ABB on ollut mukana teknologiayhteistyössä Solar Impulse -hankkeessa monen muun alan yrityksen kanssa. Mukana on ollut ABB:n lisäksi muun muassa Google, Solvay, Omega, Schindler Group ja Swisscom (LINKKI).

”Matka ei olisi ollut mahdollinen ilman ABB:n ja muiden organisaatioiden asiantuntijuutta ja tukea’’, kehui sponsoreitaan Solar Impulsen toinen pilotti, perustajajäsen ja toimitusjohtaja André Borschberg.

Maailmanympärilennon aikana Solar Impulse teki välilaskut neljälle mantereelle (Aasia, Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Afrikka) sekä lensi kahden valtameren (Tyynimeri ja Atlantin valtameri) sekä Välimeren ja Arabian niemimaan yli.

Matkan aikana se teki useita lentoliikenteen ennätyksiä, kuten pisin yksinlento (117 tuntia 52 minuuttia), jonka André Borschberg toteutti osuudella Japanista Havaijille sekä ensimmäinen Atlantin ylitys aurinkovoimalla lentävällä koneella, jonka toteutti Bertrand Piccard.

“Tämä on todella historiallinen saavutus. Kaikkien ABB:läisten puolesta haluan onnitella Bertrand Piccardia ja André Borschbergia sekä koko Solar Impulsen tiimiä. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että olemme voineet olla osallisina ja tukemassa tätä upeaa hanketta”, ABB-yhtymän pääjohtaja Ulrich Spiesshofer sanoo.

LISÄÄ: Solar Impulse nettisivusto (LINKKI), esittelyvideo (LINKKI) ja video laskeutumisesta Abu Dhabiin (LINKKI)

Kuva: Solar Impulse / rezo.ch

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639