Linux pian 25 vuotta – seuraavaksi IoT-ratkaisuihin

Linus Torvaldsin kehittämän Linux-käyttöjärjestelmän maailmanvalloitus alkoi lähes 25 vuotta sitten Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta.  Yliopisto järjestää Linuxista tänään juhlaseminaarin kello 13.15 alkaen.

Linus Torvalds kertoi 25. elokuuta 1991 ensimmäisen kerran käyttöjärjestelmästä, jota hän oli kehittämässä. Nykyisin sen on erittäin laajasti käytetty käyttöjärjestelmä eri versioineen kännyköistä palvelinmikroihin ja superkoneisiin. Esimerkiksi Googlen Android perustuu Linuxiin. Myös esineiden internet IoT tulee saamaan aikanaan oman Linuxinsa.

Helsingin yliopisto järjestää tänään Linuxin 25 vuotisjuhlaseminaarin kello 13.15 alkaen. Tapahtuman avaa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteenlaitoksen johtaja Sasu Tarkoma. Linuxin kehityksestä kertoo Lars Wirzenius, joka toimii QvarnLabs Ab:n teknologiajohtajana.

linusmillennium2
Linus Torvalds on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen alumni ja yliopiston kunniatohtori. Vuoden 2012  Millennium-palkinnon luovutti Linus Torvaldsille presidentti Niinistö.

Linuxin nykyasemasta puhuu seminaarissa Jani Jaakkola yliopistolta ja Linuxista supertietokoneissa tieteellisen laskennan CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski. Reaktorin Heikki Ritola kertoo Linuxin skaalautumisesta.

Juhlaseminaarissa esitetään myös historiallisia videoita Linuxin kehittymisestä. Linus Torvaldsia ei pakalla kuitenkaan nähtäne tai sitten hän saapuu pelkästään virtuaalisesti nettiyhteyden kautta.

Linus Torvalds on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelylaitoksen alumni ja yliopiston kunniatohtori. Hän sai Millennium teknologiapalkinnon vuonna 2012.

Linux 25 vuotta -seminaarin järjestää Tietojenkäsittelytieteen laitos. Yliopisto on avannut myös Linux 25 vuotta -juhlarahaston, jonka tuotto käytetään Helsingin yliopiston opiskelijoiden stipendeihin.

LISÄÄ: Linuxin 25v. juhlaseminaarin ohjelma (LINKKI)

LISÄÄ: Linus Torvaldsin Millennium-palkinnon, tietopaketti TAF (LINKKI) sekä Helsingin yliopistossa kuvattu videokooste Linus Torvaldsin opiskelijatapaamisesta (LINKKI, video)

Kuva: TAF / Aki-Pekka Sinikoski

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa