Transistoroitu erotinkalvo estää akkujen tyhjenemisen

Yhdysvaltalaisessa Ohion yliopistossa on suunniteltu ohut muovikalvo, joka pysäyttää ladattavien akkujen tyhjenemisen, kun niitä ei käytetä. Uudenlainen muovikalvo mahdollistaa myös nopean akkujen latauksen.

Ohion yliopiston professori Vishnu-Baba Sundaresan ja tohtoriopiskelija Travis Hery kutsuvat keksintöään ”ioniseksi redox’’ -transistoriksi. He käyttävät keksintöä kehittääkseen uudenlaisen akun, jossa energia varastoidaan nestemäiseen elektrolyyttiin.

Akkujen kalvoerottimet mahdollistavat varauksen siirron, mutta erottavat anodin ja katodin fyysisesti toisistaan. Jopa parhaat akut menettävät latausta ajan myötä, sillä kalvot eivät voi täysin estää varausta vuotamasta anodin ja katodin välillä eli itsepurkautumista.

Laboratoriokokeissa, insinöörit totesivat, että heidän kalvo ohjaa luotettavasti latausta ja purkamista akuissa. Se saa käyttötehonsa litiumin, natriumin ja kaliumin ioneista.

Kalvo mahdollistaa akun toimia normaalisti, mutta vähentäen varaushäviön nollaan, kun akut eivät ole käytössä. Samalla tekniikalla voitaisiin estää purkautumista myös superkondensaattoreissa.

LISÄÄ:  Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli (LINKKI)

Kuva: Ohio State University / Pam Frost Gorder

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!