Esineiden internet tarvitsee IPv6-yhteyksiä

Uusi IPv6-protokolla on edellytys IoT-ratkaisujen yleistymiselle, sillä se mahdollistaa päätelaitteiden välisen suoran kaksisuuntaisen kommunikaation.  Teleoperaattori DNA kertoo tuoneensa IPv6-ominaisuuuden jo noin 2,2 miljoonaan kuluttaja- ja yritysliittymään.

Nettikäyttäjien ja verkkoon liitettävien laitteiden valtava kasvu on johtanut siihen, että nykyiset IP-osoitteet (IPv4-protokolla) eivät tulevaisuudessa enää riitä. Uuden IPv6 LIR -protokollan ansiosta yhä useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää tietoa netissä vaivattomasti.

IPv6-protokollan ansiosta yhä useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää netissä tietoa ilman osoitteenkääntöä (NAT). IPv6 tekee näin älykkäästä kaksisuuntaisesta kommunikaatiosta mahdollista.

Verkon IP-osoitteita Euroopassa hallinnoiva RIPE NCC pitää DNA:ta merkittävimpänä IPv6 LIR -osoitteita tarjoavana operaattorina Suomessa. ”Suurin osa Suomen IPv6-liikenteestä tapahtuu DNA:n verkoissa, sanoo DNA:n välitysverkkojen tuotantojohtaja Ville Virtanen.

Silti väistyvä IPv4-protokolla ja uusi IPv6-protokolla ovat rinnakkain kaikissa liittymissä, ja yhteys muodostetaan päätelaitteen ja käytetyn sovelluksen mukaan aina tarkoituksenmukaisimmalla vaihtoehdolla.

Tulevaisuudessa kaikki liikenne siirtyy IPv6-osoitteisiin. Tosin siirtyminen tapahtuu vähitellen tulevien vuosien aikana. DNA ilmoittaa yrityksen johtavan IPv6-kehitystä Suomessa. Yli 97 prosentilla DNA:n liittymistä on mahdollista käyttää IPv6-yhteyksiä.

”Uusi protokolla on edellytys palveluille, joita 5G:n välityksellä tulevaisuudessa tarjotaan. Käytännössä IPv6-protokolla mahdollistaa esineiden internetin yleistymisen, mikä on tärkeää niin kuluttajille, yrityksille kuin laajemmin koko yhteiskunnalle, sanoo DNA:n tuotantojohtaja Virtanen.

DNA kertoo ottaneensa ensimmäisenä operaattorina Suomessa vuonna 2015 käyttöön IPv6-tuen laajamittaisesti niin matkaviestinliittymissä kuin kaapelilaajakaistan kaikissa nopeusluokissa.

LISÄÄ: DNA IPv6 (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!