Erikoinen ledivalaisin palkittiin

Joonas Saarasen suunnittelema ledivalaisin on voittanut Suomen Messusäätiön lahjoittaman Luminord-valaisinkilpailun työllään ”Fire Jack”. Teräslevystä valmistetussa valaisimessa on 24 mikrokontrollerin ohjaamaa lediä.

Messujen tukeman Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella valaisin, joka houkuttelisi ihmiset kokoontumaan yhteen, viihtymään ja vaihtamaan ajatuksia. Tuomariston mielestä Joonas Saarasen valaisin on muotokieleltään ja tekniikaltaan sekä kiinnostava että innovatiivinen.

Valaisimen kehänmuotoinen valonlähde muodostuu 24:stä ledistä, joita ohjataan mikrokontrollerilla. Ylöspäin suunnattu staattinen ledivalo luo kontrastin liikkuvalle valolle.

Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen STEK ry:n lahjoittaman STEK-nimikkopalkinnon voitti Simon Örnbergin ehdotus ”Blocks”.  Siinä ideana on tuoda aurinkosähköä kaupunkilaisten keskuuteen valaisevan ja suojaa antavan katoksen muodossa.

Ehdotus koostuu erikokoisista, toisiinsa yhdistettävissä olevista ja aurinkoenergialla latautuvista valaisinmoduuleista. Älykkäät liiketunnistimet säätävät ledien valotehoa säätilan ja käyttäjämäärän mukaan.

Kilpailuehdotuksessa on huomioitu myös aurinkoenergian käyttö sekä mahdollisuus liittää moduuleihin mukaan USB-latauspisteet. Kunniamaininnan sai myös maisema-arkkitehti TaM Suvi Saastamoisen ehdotus ”Elo”. Se on on neliön muotoinen maan tasoon osittain tai kokonaan upotettava ledivalaisin, jonka kirkkaus riippuu ympäröivästä liikkeestä.

Muita kunniamaininnan saaneita olivat TaM, teollinen muotoilija Mikko Rikalan ledinauha-valaisin ”Olipa kerran…”, Aalto- opiskelija Heikki Konun aurinkoenergiaa käyttävä ledivalaisin ”Stellar domes ja muotoilijapari Terhi Tuomisen ja Jitan V. Patelin ledi-levyllä toteutettu ”Solu”.

Luminord – Nordic Luminaire Design Competition -valaisinsuunnittelukilpailu järjestettiin nyt kahdeksannen kerran. Kilpailussa palkitut työt ovat esillä Helsingissä messukeskuksessa 10.–14.9. järjestettävässä ValoLight-tapahtumassa