Älypuhelimella hybridiauto käyttöön

Helsinki-Vantaan lentokentän ympärillä sijaitseva Aviapoliksen yritysalue aikoo parantaa yleisten kulkuneuvojen lisäksi uudenlaisilla vuokra-autoilla ja kimppakyydeillä. Kännykkäsovellus avaa vuokra-auton oven ja laskutus tapahtuu luottokortilta minuuttitaksalla.

Helsinki-Vantaan lentokentän ympärillä sijaitseva Aviapoliksen yritysralue aikoo parantaa yleisten kulkuneuvojen lisäksi uudenlaisilla vuokra-autoilla ja kimppakyydeillä. Kännykkäsovellus avaa vuokra-auton oven ja laskutus tulee minuuttitaksalla.

Lentoaseman viereisen alueen julkisen liikenteen runkoyhteydet alueelle ovat kunnossa muun muassa reilu vuosi sitten avatun kehäradan myötä. Alueella on ilmennyt kuitenkin uusi liikkumisen ongelma. Alueen 35 000:stä työpaikasta monikaan ei sijaitse aivan Aviapoliksen aseman vieressä, jolloin syntyy niin sanottu viimeisen kilometrin ongelma.

Liikkuminen työpaikan ja aseman välillä on vaikeaa. Aviapoliksen ”viimeisen kilometrin ongelmaan” on löydetty kaksi uutta ratkaisua. Vantaan kaupunki ja Helsinki Business Hub hakivat hankintamenettelyn kautta ongelman ratkaisuiksi kaksi palvelua: kimppataksipalvelu Vedia taxi ja yhteiskäyttöautopalvelu go now!.

Vantaan kaupungin ja Liikenneviraston rahoittama kokeiluhanke toteutetaan syyskuusta vuoden loppuun. Myös Helsingin seudun liikenne, HSL suhtautuu kokeiluun positiivisesti.

’’Aviapolis yhteistyökumppaneineen näyttää erinomaista esimerkkiä siihen, miten vastata käyttäjien tarpeisiin ennakkoluulottomalla yhteistyöllä yksityisen sektorin ja joukkoliikennetoimijoiden kanssa, sanoo Liikenne- ja viestintäministeri Ministeri Berner.  Lisäksi tarvitaan muutoksia lainsäädäntöön, toteaa ministeri Berner.

Vedia taxin toimintaperiaate on yksinkertainen. Mobiilisovellus yhdistää samaan suuntaan matkustavat henkilöt kimpoiksi, jolloin kunkin matkustajan osuus taksin maksusta voi olla vain muutamia euroja. Maksu tapahtuu luottokorteilla.

Toinen ratkaisu on minuuttiveloituksella toimiva yhteiskäyttöinen kaupunkiauto on Go now!  , jonka asemapaikkana on nyt myös Aviapoliksen alue. Palvelu toimii älypuhelinsovelluksella ympäri vuorokauden ja palvelun käytössä olevia ekotehokkaita hybridiautoja on saatavilla Helsingin sekä Vantaan palvelualueilla.

Puhelinsovelluksesta näkee, missä vapaita autoja kulloinkin on ja auton rattiin pääsee helppoa sovellusta käyttäen. Käyttäjän ei tarvitse huolehtia polttoaine- tai pysäköintikuluista, sillä kaikki autoilun kustannukset sisältyvät minuuttihintaan. Vedia taxi ja go now! palvelut toimivat Android ja iOS -laitteissa.

Aviapoliksen kokeiluhankkeen suunnittelu käynnistyi vuoden 2015 lopulla. Liikennevirasto osallistuu hankkeen rahoitukseen 50 000 eurolla, Vantaan kaupungin rahoitusosuus on 17 000 euroa. Helsinki Busines Hub toi hankkeeseen älyliikenneosaamista. Kokeiluhanke käynnistyi syyskuun alussa ja jatkuu vuoden loppuun.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639