Rataverkon valvonta vahvistuu suomalaistekniikalla

Suomessa kehitettyä käyttövalvontatekniikkaa tulee lisää rataverkon valvontaan. Liikenneviraston Tampereen käyttökeskukseen uudistuksen myötä koko Suomen sähkörataverkko, kaikkiaan yli 3 250 sähköistä raidekilometriä on ABB:n valmistaman ohjaus- ja valvontateknologian piirissä.

ABB on allekirjoittanut Liikenneviraston kanssa sopimuksen MicroSCADA Pro -käytönvalvontajärjestelmän toimittamisesta. Järjestelmä ohjaa ja valvoo sähköradan sähkönsyöttöä Tampereen käyttökeskuksen valvonta-alueella. Alueeseen kuuluvat radat Tampereelta Riihimäelle, Turkuun, Vaasaan, Jyväskylään, Poriin ja Raumalle.

Tampereen tyylisiä käyttökeskuksia on Suomessa kaikkiaan neljä. Jo aiemmin Liikennevirasto ja ABB ovat solmineet Helsingin, Kouvolan ja Oulun käyttökeskusten valvonta-alueiden sähkörataverkon ohjauksesta ja valvonnasta sekä Vuosaaren Satamaradasta.

Sopimus sisältää lisäksi uusinta tekniikkaa, jolla valvonta- ja ohjaustietoa välitetään sähkönsyöttöasemilta ja liikennepaikoilta MicroSCADA Pro -ohjelmistolle. Tampereen käyttökeskuksen uusi ohjaus- ja valvontajärjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain vuoden 2018 loppuun mennessä.

Suomalaista tekniikkaa – yli 10 000 toimitusta

MicroSCADA Pro on ABB:llä Suomessa kehitetty ohjaus- ja valvontajärjestelmä. Sen avulla valvotaan sähköradan  sähköteknisiä järjestelmiä, suoritetaan jännitekatkoja ja -kytkentöjä ja varmistetaan näin sähköradan turvallisuus ja käytettävyys.

”Kyse on Suomessa kehitetystä ja edelleen kehitettävästä teknologiasta ja toimituksia on maailmanlaajuisesti yli 10 000”, toimialajohtaja Juha Muhonen ABB:ltä sanoo.

Suomen sähkörataliikenteen lisäksi se on käytössä muun muassa Delhin metrossa, Bangkokin Skytrain-ilmajunassa sekä Hai Vann Pass -tietunnelissa Vietnamissa. Myös teollisuus ja energiayhtiöt maailmanlaajuisesti käyttävät järjestelmää sähköjärjestelmien ohjaukseen ja valvontaan.

ABB työllistää 100 maassa noin 135 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!