Poliisi hankkii uusia kameralennokkeja

Poliisi on käyttänyt  jo miehittämätöntä kameralennokkia yleiskuvan luomiseen piiritystilanteessa. Koekäytössä on ollut harrastekäyttöön tarkoitettuja minikoptereita, mutta suunnittelee nyt omien ammattilaitteiden hankkimista. Poliisi varautuu samalla ilmasta tuleviin uhkiin ja valvoo  harrastajalennokkien käyttöä.

Miehittämättömistä lennokeista ja koptereista on tullut Poliisille päivittäisiä työvälineitä, erityisesti teknisessä rikos- ja onnettomuuspaikkatutkinnassa. Järjestelmiä on hyödynnetty Poliisihallituksen mukaan myös vaativissa poliisioperaatioissa, kuten itsenäisyyspäivän mielenosoitusten yhteydessä ja piiritystilanteissa.

’’Ilmakuvausta on tarkoitus laajentaa esimerkiksi kadonneen henkilön etsintään ja erilaisiin valvontatehtäviin. Reaaliaikaisella ilmakuvalla voidaan parantaa työturvallisuutta ja operatiivista tilannekuvaa’’, ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisin käyttöön on tarkoitus hankkia harrastemallien sijaan julkisuudessa Puolustuvoimien uusia (LINKKI, uutinen) kiinteäsiipistä lennokkijärjestelmää ketterämmin käyttöön otettavaa kalustoa. Poliisi tukee silti käyttämään tarvittaessa myös Puolustusvoimien kalustoa. Niiden lämpökameraominaisuudet sopivat erityisesti eksyneiden ihmisten etsintään.

Nykyisen hallituksen ohjelmassa on määritelty visio, joka edellyttää viranomaisilta uuden teknologian ja innovaatioiden käyttöönottoa. Lisäksi sisäisen turvallisuuden selonteossa miehittämättömän ilmailun hyödyntäminen on nostettu yhdeksi poliisitoiminnan kehittämiskohteeksi.

Oman ilmakuvaustoiminnan lisäksi poliisi varautuu myös miehittämättömillä ilma-aluksilla ja lennokeilla tapahtuvaan laittomaan toimintaan. Tämä on toistaiseksi työllistänyt poliisia yllättävän vähän eikä vakavia rikoksia tai onnettomuuksia ole toistaiseksi ilmennyt.

’’Yleisimmät poliisin tietoon tulleet tapaukset ovat liittyneet lentokieltoalueilla lennättämiseen. Esimerkiksi Helsingin keskustassa oleva laaja lentokieltoalue ei ole yleisesti tiedossa, mikä aiheuttaa tahattomia rikkomuksia’’, Hätönen kertoo.

Lennättäjien tietoutta pyritään lisäämään tiedotuksen ja lentokieltoalueille asetettavien kieltomerkkien avulla. Lentoturvallisuudessa yhteistyötä tehdään erityisesti liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ja lentoasemista vastaavan Finavian kanssa.

KUVA: Poliisin käyttämä kamerakopteri.

LISÄÄ  Ylikomisario Sami Hätönen kertoo, kuinka poliisi hyödyntää miehittämättömiä ilma-alusjärjestelmiä poliisitoiminnan eri sektoreilla (VIDEO, youtue)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639