Kurssi: Espoossa voi kokeilla kvanttilaskentaa

Uudenlaisen kvanttitietokoneen toimintaa ja ohjelmointia pääsee kokeilemaan Espoossa lokakuussa kahden päivän ajan. Kurssin tarjoaa suomalaistoimijoiden lisäksi kanadalainen D-Wave Systems, joka on tällä hetkellä markkinoiden ainoa kvanttitietokoneita myyvä yhtiö maailmassa.

Maailmalla kaikki tutkijat eivät ole tosin yksimielisiä siitä, onko kanadalaisen D-Wave Systemsin markkinoima kvanttilaskin aito kvanttitietokone vai ei. Epäilyistä huolimatta D-Wave 2X -koneen ohjelmointiin ja perusteisiin voi tutustua Espoon Keilaniemessä 12. ja 13. lokakuuta  CSC:n tiloissa järjestettävällä kurssilla.

Tulevaisuudessa kvanttiteknologioiden odotetaan mullistavan maailmaa samalla tavoin kuin aikanaan vaikkapa transistorin keksiminen. Suomessa suurteholaskentaa tekevällä CSC:llä ja Aalto-yliopistossa ollaan hyvin kiinnostuneita kvanttiteknologioiden tuomista mahdollisuuksista.

’’CSC seuraa tieteellisen laskennan kehittyviä teknologioita suurella mielenkiinnolla. Kvanttilaskenta on kypsynyt sille tasolle, että osa asiakkaistamme haluaa päästä käsiksi teknologiaan. Meidän tietojemme mukaan tämä kurssi on ensimmäisiä Euroopassa, sanoo CSC:n tutkimuksen palveluiden johtaja Pekka Lehtovuori.

Aalto-yliopistossa alan tutkimuksessa on jo puolen vuosisadan tutkimustraditio. Hyvänä esimerkkinä alan pioneerityöstä on kanadalainen D-Wave-kvanttitietokone, joka hyödyntää myös Aallossa kehitettyä jäähdytysteknologiaa.

Kvanttilaskennan luennoilla ja työpajoissa opiskelijat voivat tutustua D-Wave-koneen perusteisiin sekä saavat esimerkkejä muun muassa kvanttialgoritmien käyttöön. Kurssilla käydään myös keskustelua kvanttilaskentaan perustuvasta tutkimuksesta sekä siihen liittyvistä odotuksista.

Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kvanttitietokoneista, niiden nykytilasta ja tulevaisuudennäkymistä. Opettajina toimivat D-Waven vanhempi tutkija tohtori Edward Dahl ja yhtiön johtava data-analyytikko Sheir Yarkoni.

Supertietokonekeskus CSC järjestää kurssin yhteistyössä laitevalmistajan ja Aalto-yliopiston strategisen tutkimuskeskittymän, Centre for Quantum Engineeringin (CQE) kanssa. CQE muodostaa VTT:n ja CSC:n kanssa kansainvälisesti merkittävän alan osaamiskeskittymän.

Kuva:  D-Wave Systems.

LISÄÄ: Kvanttitietotekniikan työpaja (LINKKI)

TAUSTAA: Tulevaisuuden kvanttiteknologiaa tällä vuosikymmenellä

Kvanttitietokoneet mahdollistavat teoriassa tietyn tyyppisten ongelmien moninkertaisesti nopeamman ratkaisun verrattuna perinteisiin tietokoneisiin.

Niitä voivat olla optimointiin liittyvissä kysymyksissä tai vaikkapa molekyylibiologiassa jos yritetään selvittää esimerkiksi proteiinin laskostunutta rakennetta. Kvanttikoneelle sopii myös tehtävä, jossa pitää selvittää nopein tai lyhin reitti lukuisten eri reittien joukosta.

Kun perinteinen tietokoneen laskenta perustuu klassisiin bitteihin, käyttää kvanttitietokone laskennassaan kvanttibittejä eli kubitteja. Kone on hyvin herkkä ulkoisille häiriöille, kuten tärinälle tai lämmölle. Rajoitteistaan huolimatta uudenlainen laskentateknologia luo täysin uusia mahdollisuuksia monisyisten kysymysten ratkaisemiseen.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639