Qualcomm ostamassa NXP:n puolijohteet

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet puolijohdealalla suurien yrityskauppojen aikaa. Uusimpana finanssilehti Wall Street Journal kertoo tietoliikennepiirejä kehittävän Qualcommin olevan kiinnostunut hollantilaisen NXP-piirivalmistajan ostosta. NXP taustalla ovat entiset Philipsin ja Motorola/Freescalen piiriyksiköt.

Qualcommin havittelema NXP kiinnostaa amerikkalaisyritystä erityisesti autopiirien takia. Kauppa olisi silti yllätys, koska NXP osti vasta vuosi sitten Motorolan entisen piiriyksikkö Freescalen. Qualcommille NXP:n hinnaksi arvioitiin WSJ:ssa noin 30 miljardia dollaria.

Kesän aikana on tapahtunut kuitenkin monia muitakin puolijohdeyritysten kauppoja. Elektroniikan komponenttiyrityksiä on myyty tai yhdistetty isommiksi kokonaisuuksiksi. Kesän aloitti japanilainen japaninalinen Softbank ostamalla brittiläisen suoritinosaaja ARM:n 23,5 miljardilla eli noin 30 miljardilla eurolla.

Softbank omisti vielä hetki sitten myös osan suomalaisesta peliyritys Supercellistä.

Kesän lopulla analogiapiirien pioneeriyritys Analog Devices ilmoitti ostavansa kilpailevan Linear Technologyn. Kauppasumma on 14,8 miljardia dollaria, joka maksetaan osittain rahana ja osittain AD:n omilla osakkeilla. Viimeksi japanilainen Renesas ilmoitti ostavansa amerikkalaisen Intersilin arviolta kolmella miljardilla dollarilla.

Muita parin viime vuoden sisään tapahtuneita yrityskauppoja ovat NXP:n Freescalen ostaminen Motorolta 11,8 miljardilla dollarilla sekä Intelin logiikkavalmistaja Alteran ja Avagon Broadcomin ostot sekä hieman pienemmässä mittakaavassa suomalaisen Okmeticin kiekkojen myynti kiinalaiselle National Silicon Industry -yhtiölle.

Myös komponenttikaupassa on tapahtunut muutoksia. Nettikaupat ovat aktivoituneet, josta merkkinä myös perinteisten jakelijoiden tulo nettikauppaan. Amerikkalainen Avnet ilmoitti ostavansa brittiläisen katalookikauppa Farnellin.

Alkuaan englantilaista komponenttijakeluyritys Farnellia oltiin myymässä ruotsalaisen Elfa Distrelecin omistavalle Daetwylerille, mutta Avnet teki heinäkuussa 291 miljoonalla punnalla selvästi paremman tarjouksen.

Tarjouskauppa on vielä kesken, mutta selvinnee lopullisesti lähikuukausien aikana. Kaikki yrityskaupat vaativat vielä kilpailuviranomaiset hyväksynnän. AD-Linearin yhteiseksi liikevaihdoksi arvioidaan noin viisi miljardia dollaria.

LISÄÄ: Qualcomm-NXP-kauppa, 29.9.2016 Wall Street Journal (LINKKI, maksullinen sisältö)

TAUSTAA:  ARM-Softbank (uutinen, LINKKI) ja tiedote (LINKKI), Avnet-Farnell (uutinen, LINKKI) ja Avnetin tiedote (LINKKI), Infineon-Cree (LINKKI), AD-Linear Technology (LINKKI) ja Okmetic (LINKKI)

Kuva: NXP:n esittelyrekka viime huhtikuussa Nokian Karakallion kampuksella.

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639