Lisää sähköautojen latauspisteitä taloyhtiöihin

Ladattavat hybridi- ja täyssähköautot yleistyvä, joten monissa taloyhtiöissä mietitään jo lämmitystarkoituksiin rakennettujen latauspisteiden uusimista. Nyt energiaosaaja Motiva hakee kokemuksia malliksi muille taloyhtiöille.

Motiva etsii edelläkävijätaloyhtiöitä ja rakennuttajien tai rakennusyhtiöiden edustajia kertomaan kokemuksistaan latauspisteiden rakentamisesta. Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen ja huomioida latauspisteiden rakentaminen budjetoinnissa hyvissä ajoin.

Motiva julkaisi viime keväänä yksityisten kiinteistöjen latauspisteoppaan. Nyt etsitään hyviä esimerkkejä taloyhtiöistä, jotka pystyvät edelläkävijöinä tarjoamaan asukkailleen latausmahdollisuuden heti tai lähitulevaisuudessa.

”Latauspisteiden rakentamiseen liittyy monia selvitettäviä asioita ja yksityiskohtia. Samoja virheitä ei kannata tehdä moneen kertaan vaan muut taloyhtiöt voivat hyötyä edelläkävijöiden kokemuksista, hyvistä ja huonoista. Siksi etsimme parhaillaan esimerkkejä jo toteutetuista tai käynnistymässä olevista hankkeista”, sanoo johtava asiantuntija Vesa Peltola Motivasta.

Taloyhtiöiden kannattaa selvittää hyvissä ajoin tarvittavien sähköajoneuvon latauspisteiden määrä sekä kiinteistön sisäverkon ja sähköliittymän riittävyys ja kunto.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on hyvä tietää, kuinka monta latauspistettä voidaan tehdä ilman muutoksia nykyiseen sähköjärjestelmään. Uusissa kiinteistöissä latauspisteet kannattaa muistaa jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa.

Sähköautot, erityisesti ladattavat hybridit, joissa on myös polttomoottori, ovat yleistymässä. Niiden määrän arvioidaan nousevan vuoden 2020 tienoilla Suomessakin kymmeniin tuhansiin, mutta ensimmäiset ladattavat autot voivat tulla parkkipaikoille jo lähiaikoina.

Sähköajoneuvojen lataus tapahtuu pääasiassa kotioloissa: yli 90 prosenttisesti sähköajoneuvot ladataan auton omalla paikalla kiinteistöjen pihoilla tai talleissa useimmiten öisin ja vain vajaat 10 prosenttia latauksista tehdään julkisissa latauspisteissä. Latauspaikkojen toistaiseksi vähäinen määrä voi hidastaa sähköisten ajoneuvojen yleistymistä.

LISÄÄ: Motivan ”Kiinteistöjen latauspisteet kuntoon” -opas (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639