FinnBuild2016: Rakennusala uskoo IoT-tekniikkaan

Digitalisaatio mullistaa muiden alojen tavoin myös rakennusalaa, mutta tulevaisuus on vielä pitkään perinteistä tekniikkaa. IoT tulee ensimmäisenä, mutta kokonaan 3D-tulostettuihin rakennuselementteihin on yleisemmin vielä matkaa.

Suurten mullistusten sijaan, rakennusyhtiö YIT Plus -palvelun kehityspäällikkö Toni Ruuska uskoo digitalisaation muuttavan rakennusalaa lähes huomaamatta. ”Ihmiset tajuavat eron vasta jälkikäteen miettiessään, onko asia joskus tehty toisin”, hän arvioi.

Kokonaiset 3D-tekniikalla tulostettavat rakennukset ovat vielä kaukaista tulevaisuutta. Lähivuosien avainsana on esineiden ja asioiden Internet of Things, IoT, jota varten ollaan rakentamassa Suomeen useitakin anturiverkkoja. Kiinteistöautomaatio ja -hallinta saavat IoT-tekniikasta uusia työkaluja.

Rakennusalalla IoT-tekniikkaa ovat työlaitteisiin kiinnitettävät anturit, jotka voivat välittää reaaliaikaista tietoa laitteen käytöstä ja ongelmista. Näin koneiden korjaukset voidaan ennakoida. Data mahdollistaa myös automaattitäydentämiset ilman turhaa häslinkiä.

Rakennusalan ammattilaiset kaipaavat silti työnsä nopeuttamiseen entistä tarkempaa tietoa esimerkiksi tuotteiden ominaisuuksista ja käyttötarkoituksesta. Uusimmat digisovellukset tuovat onneksi tiedot ammattilaisen saataville helposti, oli hän sitten konttorilla tai työmaalla.

Uutena piirteenä moni perinteiseksi mielletty rakentamiseen liittyvä taho kuten pankit, viranomaiset tai vakuutusyhtiöt tarjoavat jo palveluita verkossa. Rakennusala on nyt seuraavaksi YIT Plus -palvelun kehityspäällikkö Toni Ruuskan mukaan ratkaisujen edessä.

”Rakentaminen on nyt samassa käännekohdassa kuin media-ala 15 vuotta sitten. Yritysten on päätettävä, pitävätkö ne väkisin kiinni vanhoista toimintatavoista vai astuvatko rohkeasti digimaailmaan.”

Hän uskoo, että koteja voidaan ostaa digitaalisesti Suomessa jo viiden vuoden kuluttua. Vielä hetki sitten oltiin varmoja, etteivät ihmiset osta verkosta kodinelektroniikkaa kalliimpia hankintoja. Nyt kuluttajat ovat valmiit ostamaan jopa auton netistä.

Helsingissä on messukeskuksessa meneillään perjantaihin 14.10.2016 asti rakentamisen FinnBuild2016-messut, jossa esittäytyy lähes 600 rakennus- ja kiinteistöalan yritystä. Mukana on uutena startup-yritysten yritysalue, jossa ovat mukana muun muassa Dvacam, Altum Technologies, Tag-fu-lo ja Valfi Oy. Yritykset tuottavat väriröntgen kameroita, ultraäänipuhdistimia, viestintää ja automaattista kasvojentunnistustekniikkaa.

LISÄYS 14.10.2016: FinnBuild2016-messukokonaisuudessa vieraili yhteensä lähes 27 000 kävijää. Messut järjestetään seuraavan kerran Messukeskuksessa Helsingissä 10.–12.10.2018.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639