Robottilennokki veritoimituksiin

Pikapakettiyritys UPS käynnistää Zipline-yhtiön kanssa maailman ensimmäisen lisäveren lähetyspalvelun Afrikan Ruandassa.  Kauko-ohjattavilla lennokeilla voidaan hoitaa päivittäin jopa 150 lääketieteellistä hälytyslentoa.

Ruandan drone-lennokkipalvelu keskittyy ensin verilähetyksiin, mutta kansainvälinen kumppanuus UPS:n, Gavi the Vaccine Alliancen sekä Ziplinen kesken auttaa maata laajentamalla palvelua erityyppisiin lääkkeisiin ja henkiä pelastavien rokotteiden lähettämiseen.

Nyt lähetykset pitävät sisällään verta maan länsiosassa sijaitseviin 21 verensiirtoja tekeviin keskuksiin. Robottilennokit ja niiden lähetyspalvelun on rakentanut yhtiö nimeltä Zipline, joka on Kaliforniasta lähtöisin oleva robotiikkaan erikoistunut yritys.

Afrikassa ja muuallakin kehitysmaita terveydelle tärkeiden tuotteiden saamista perille on ongelmallista puutteelliset kuljetus-, viestintä- ja hankintamahdollisuuksien takia. Afrikassa vallitsee ”viimeisen mailin ongelma” eli haaste kuinka toimittaa lääketarvikkeet kaupungista maaseudulle ja muille syrjäisille alueille.

Ruandan kansallinen drone-lennokkien lähettipalvelu mahdollistaa maan läntisen osan verensiirtoklinikoille kiireellisen hätätilauksen matkapuhelimen tekstiviestillä. Tilauksen ottaa vastaan Ziplinen Muhangan alueella, josta yhtiö operoi 15 robottilennokin laivuettaan.

Jokainen lennokki voi lentää yli 150 kilometrin edestakaisen matkan, sateesta tai tuulesta huolimatta, ja kantaa 1,5 kilon painosta verta. Tilaukset toimitetaan pudottaen lääkkeen niille merkityille pisteille lähellä terveysasemaa.

Zipline tekee 50–150 hälytyslentoa päivässä 21 verensiirtoklinikalle ympäri läntistä Ruandaa ja toimittaa tuotteet noin 30 minuutissa. Ruanda suunnittelee laajentavansa lähettipalvelua kattamaan myös maan itäisen osan vuoden 2017 alkupuolella.

Seuraavien vuosien aikana Zipline suunnittelee laajentavansa drone-lähettipalvelua Afrikan maihin sekä muualle UPS:n sekä Gavin kumppanuuden tuella. Lisäksi Zipline on hiljattain julkaissut Valkoisessa talossa suunnitelmansa laajentaa palveluitaan Yhdysvaltoihin, jossa yhtiö aikoo palvella intiaanireservaatteja esimerkiksi Marylandissa Nevadassa sekä Washingtonissa. Tulevaisuudessa vastaava järjestelmä voidaan rakentaa nopeasti katastrofipaikoille.

LISÄÄ: tietoa UPS:n lennokkiprojekteista (LINKKI, pdf)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639